Mihail Mishustin. LEHTIKUVA / AFP Mihail Klimentjev

Hän on Venäjän uusi pääministeri

Vladimir Putinin arvioidaan luovan seuraajalleen turvamekanismia.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi keskiviikkona esittävänsä maan uudeksi pääministeriksi 53-vuotiasta liittovaltion veroviraston johtajaa Mihail Mishustinia.

Ekonomisti Mihail Mishustin aloitti verohallinnossa 1998 ja on johtanut sitä vuodesta 2010. Hän toimi sitä ennen tietoteknologian parissa ja sijoituskonsernissa. Näkymätön virkamies on toiminut myös maan jääkiekkoliitossa.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev ilmoitti keskiviikkona päivällä hallituksensa erosta. Televisiolähetyksessä mukana ollut Vladimir Putin pyysi Medvedeviä tulemaan varapuheenjohtajaksi kansalliseen turvallisuusneuvostoon, jonka puheenjohtaja hän itse on.

Ennen Medvedevin eroilmoitusta Putin hahmotteli parlamentille pitämässään linjapuheessa perustuslaillisia muutoksia Venäjälle. Putinin mukaan pääministerin valinta pitäisi siirtää presidentiltä parlamentille.

Politiikan asiantuntijan Tatjana Stanovajan mielestä näyttää siltä, ​​että Putin valmistautuu vetäytymään presidentin tehtävistä vuonna 2024 tai jopa aikaisemmin ja yrittää nyt luoda seuraajalleen turvamekanismin konfliktitilanteiden varalle.

– Samalla hän pääsee eroon Medvedevistä, josta on tullut myrkkyä eliitille ja koko väestölle – tämä tekisi siirtymäkauden sujuvammaksi, Stanovaja arvioi Facebook-sivullaan.

Stanovaja arvelee, että Putin aikoo ryhtyä johtamaan valtiollista neuvostoa, joka saisi lisää valtuuksia ja josta tulisi tärkeä päätöksentekofoorumi. Siihen antaisivat panoksensa myös presidentin hallinto, hallitus ja kuvernöörit.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt