Vladimir Putin. LEHTIKUVA / AFP Mikhail Klimentyev

Vladimir Putin: Venäjä on osa Eurooppaa

Presidentti varoittaa seurauksista, jos maailman jännitteitä ei pureta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin korosti World Economic Forumin puheenvuorossaan Venäjän ja Euroopan välisten suhteiden kehittämisen tärkeyttä.

– Venäjä on osa Eurooppaa maantieteellisesti, ja mikä tärkeintä, kulttuurisesta näkökulmasta. Todellisuudessa kyse on yhdestä sivilisaatiosta, Putin sanoi.

Hän totesi olevansa Ranskan johtajien kanssa samaa mieltä siitä, että Lissabonista Uralille on luotava ”yhteinen tila”.

– Mutta miksi pysähtyä Uralille. Ulotamme sen Vladivostokiin asti, Putin jatkoi.

Venäjän presidentti myönsi kuitenkin tämänhetkisen tilanteen olevan ”kaukana normaalista”.

– Meidän on palattava positiiviselle agendalle. Tämä on epäilemättä sekä Venäjän että Euroopan yhteisessä intressissä.

Varoitus tulevasta

Venäjän presidentti varoitti puheessaan maailmaa seurauksista, jos jännitteitä ei pureta. Hänen mukaansa koronaviruspandemia on pahentanut jo ennestään vallinneita ongelmia.

– On kaikki syy uskoa, että jännitteet voivat pahentua entisestään, Vladimir Putin totesi.

Hänen mukaansa muun muassa poliittinen radikalisoituminen on pahentunut ja sisäpolitiikasta tullut aiempaa väkivaltaisempaa. Putin arvioi kansainvälisten suhteiden tulevan yhä epävakaammiksi ja vaikeammiksi ennustaa.

– Epäonnistuminen ja kyvyttömyys ratkaista tällaisia ongelmia keskitetysti johti 1900-luvulla toiseen maailmansotaan. Nykypäivänä tällainen konflikti ei ole tietenkään mahdollinen – toivon, ettei se ole mahdollinen – koska se merkitsisi sivilisaatiomme loppua. Haluan silti toistaa, että tilanne voi kehittyä odottamattomasti ja hallitsemattomasti, jos istumme käsiemme päällä, emmekä tee mitään sen estämiseksi.

– On mahdollista, että tulemme kokemaan globaalin kehityksen aidon romahduksen, josta voi seurata kaikkien taistelu kaikkia vastaan.

Vladimir Putinin mukaan tällaisen ”dystopian” välttäminen on kaikkien vastuulla.

Venäjän presidentin osallistumisesta kokoukseen ei tiedotettu amerikkalaisen CNBC:n mukaan alkuperäisessä ohjelmassa. WEF:n perustaja ja johtaja Klaus Schwab perusteli Putinin osallistumista muun muassa sillä, että vuoropuhelua on tärkeä jatkaa, vaikka erimielisyyksiä ja kiistaa olisikin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt