Ukrainalaissotilas Itä-Ukrainan juoksuhaudoissa. LEHTIKUVA/AFP

”Vladimir Putin valmistelee uutta askelta Ukrainassa”

Konfliktin eskaloituminen on asiantuntijan mukaan mahdollista, mutta ei vielä vääjäämätöntä.

Vuodesta 2014 jatkunut Itä-Ukrainan konflikti on venäläistutkija Maxim Samorukovin mukaan jälleen kiihtymässä täysimittaisen sodan partaalle.

– Kun Ukrainan viranomaiset ilmoittivat uusista pakotteista venäjämielisiä poliitikkoja ja mediaa vastaan, Moskova vastasi rajulla kritiikillä ja valtion propagandistit vaativat hallitusta liittämään Donbassin separatistitasavallat Venäjään, Samorukov sanoo Moskovan Carnegie-keskuksen julkaisemassa artikkelissa.

– Kärjekäs sanailu nosti välittömästi Ukrainan asevoimien ja separatistien väliset tulitaukorikkomukset uusiin huippulukemiin ruokkien pelkoja Euroopan epävakaimman konfliktin riistäytymisestä uudelleen käsistä, hän toteaa.

Vladimir Putinin hallinto suhtautuu Samorukovin mukaan vakavasti Yhdysvaltain uuden presidentin Joe Bidenin linjauksiin, jotka pyrkivät Venäjän vaikutusvallan aiempaa päättäväisempään patoamiseen.

– Tätä taustaa vasten Ukrainan tilanteen kärjistyminen on vain yksi elementti siinä, minkä Moskova tulkitsee Yhdysvaltojen uudeksi hyökkäykseksi Venäjää vastaan – ennustettavana jatkeena USA:n vangitulle oppositiojohtaja Aleksei Navalnyille osoittamalle tuelle ja uudelle kriisille Venäjän ja Euroopan välisissä suhteissa, hän arvioi.

Venäläiset kyllästyivät seikkailupolitiikkaan

Itä-Ukrainan konfliktin ratkaisemiseen tähdännyttä haparoivaa Minskin rauhanprosessia Samorukov pitää viimeistään nyt kuolleena ja kuopattuna.

– Ukrainan johto tunnusti jo kuukausia sitten avoimesti, ettei sillä ole mahdollisuutta sopimuksen täysimääräiseen täytäntöönpanoon, eikä Venäjällä ole halua tulla puoliväliin vastaan tai neuvotella sopimusehtoja uusiksi, hän sanoo.

Vaikka riski tilanteen eskaloitumisesta näyttää tässä tilanteessa suuremmalta kuin pitkään aikaan, täysimittainen sota saattaa Samorukovin mielestä yhä olla vältettävissä.

– Venäjän näkökulmasta sodan uusiutuminen – tasavalloiksi julistautuneiden alueiden liittämisestä puhumattakaan – olisi kallis operaatio, jonka hyödyt olisivat kyseenalaisia. Se olisi myös erittäin epäsuosittu liike, sillä venäläinen yhteiskunta on väsynyt ulkopoliittisiin seikkailuihin, ja vaikeuttaisi entisestään Venäjän suhteita eurooppalaisiin valtioihin, hän toteaa.

Todennäköisempää Samorukovin mukaan on se, että Kreml pyrkii jäädyttämään tämänhetkisen tilanteen, vaikka se merkitseekin pitkäaikaista sitoutumista marionettitasavaltoihin ja niiden aiempaa avoimempaa sotilaallista tukemista.

– Donbassin järjestely on jo jonkin aikaa hoiperrellut kohti epäonnistumista, eikä yksi uusi kompastuskivi varmaankaan johda merkittävään muutokseen Venäjän laskelmissa, hän päättelee.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt