X
SULJE MAINOS
Vladimir Putin. LEHTIKUVA / AFP Alexander Nemenov

Vladimir Putin: Toinen maailmansota oli Puolan syytä

Venäjän presidentti toistaa, että Neuvostoliitolla ei ollut sodan syttymisen kanssa mitään tekemistä.

Venäjän johto pyrkii entistä kiihkeämmin häivyttämään Neuvostoliiton roolin toiseen maailmansotaan johtaneissa tapahtumissa. Presidentti Vladimir Putin ilmoitti äskettäin, että Josif Stalinin johtamalla neuvostodiktatuurilla ei ollut maailmansodan syttymiseen osaa eikä arpaa. Nyt Putin antaa ymmärtää, että hyökkäyksen Puolaan 1. syyskuuta 1939 aiheuttikin Puola itse.

Pietarissa viime viikon lopulla puhunut Putin selitti Notes from Poland -uutispalvelun (NfP) mukaan vuoden 1938 Münchenin sopimuksen ”avanneen Adolf Hitlerille polun itään ja muodostuneen aiheeksi toisen maailmansodan aloittamiselle”.

– Lisäksi hän viittasi Puolan ja kolmannen valtakunnan käymiin neuvotteluihin sanoen, että [Puolan] johtajat, jotka näitä keskusteluja kävivät, ”altistivat Puolan kansakunnan Saksan sotakoneistolle”, NfP raportoi.

Neuvostoliiton ja natsi-Saksan välisellä niin sanotulla Molotov-Ribbentrop-sopimuksella, jonka salaisessa lisäpöytäkirjassa maat jakoivat Euroopan etupiireihin, ei Putinin järkeilyssä ollut sodan syttymiseen mitään vaikutusta.

– Putin myös väitti, että Neuvostoliiton toteuttama Puolan itäisen puoliskon miehitys syyskuussa 1939 – kaksi viikkoa Saksan hyökkäyksen jälkeen – ”pelasti lukuisten paikallisten ihmisten, etenkin juutalaisten, hengen, koska natsit tuhoaisivat myöhemmin väestön”, NfP kertoo.
Putinin mukaan puna-armeijan oli jopa välttämätöntä marssia Itä-Puolaan, koska ”Puolan hallitus oli menettänyt kontrollin maahan”.

Puola tyrmää Putinin väitteet

Puolan ulkoministeriö toteaa ottaneensa vastaan Putinin puheet huolestuneena ja epäuskoisena. Ministeriön mukaan Venäjän presidentti antaa historiallisista tapahtumista väärän kuvan, joka heijastelee Stalinin ajan totalitaristista propagandaa ja vahingoittaa Puolan ja Venäjän välisiä suhteita.

Natsien ja kommunistien Puolaa vastaan toteuttamia rikoksia selvittävän Puolan kansallisen muistamisen instituutin (IPN) antaman lausunnon mukaan Putin pyrkii horjuttamaan perustavaa laatua olevia faktoja Neuvostoliiton osallisuudesta toiseen maailmansotaan.

Instituutti huomauttaa Hitlerin ja Stalinin jatkuvasti tähdänneen vuoden 1919 Versailles’n rauhansopimuksen luoman eurooppalaisen turvallisuusjärjestelmän kumoamiseen. Se muistuttaa toisen maailmansodan nimenomaisesti alkaneen Molotov-Ribbentrop-sopimuksen mahdollistamalla Saksan ja Neuvostoliiton hyökkäyksellä Puolaan.

– Neuvostoviranomaiset toteuttivat IPN:n mukaan miehitetyssä Puolassa massapidätyksiä, -kyydityksiä ja -murhia, joiden uhrit eivät olleet vain puolalaisia, vaan myös muita – myös juutalaisia. Esimerkki tästä oli vuoden 1940 Katynin verilöyly, jossa 22 000 puolalaista upseeria ja älymystön edustajaa summittaisesti teloitettiin, NfP raportoi.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova paheksui tuoreeltaan puolalaisreaktioita. Hänen mukaansa maiden välisiä suhteita ei suinkaan ole heikentänyt Venäjä, vaan ”aggressiivista retoriikkaa” viljelevä Puola.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt