Vladimir Putin. LEHTIKUVA/AFP

”Vladimir Putin on häviämässä pelin Venäjästä”

Menneisyyteen takertunut Kreml on tutkijan mukaan perääntynyt eräänlaiseen henkiseen bunkkeriin.

Venäjälle palanneelle oppositiojohtaja Aleksei Navalnyille hätiköiden langetettu vankeustuomio on tutkija Andrei Kolesnikovin mukaan muuttanut maan poliittisen asetelman kaksinapaiseksi: kansalaisten on käytännössä valittava puolensa Navalnyin ja presidentti Vladimir Putinin välillä.

– Kyse on kamppailusta, jonka voittamiseen Putin ei enää voi luottaa, Moskovan Carnegie-keskuksessa toimiva Kolesnikov sanoo Project Syndicateverkkojulkaisussa.

– Venäläiset, jotka vielä muutama viikko sitten eivät olleet kuvitelleet ottavansa pidätetyksi joutumisen riskiä jonkin moraalisesti pakottavan syyn puolesta, ovat nyt lähteneet kaduille. Myös moni kotiin jääneistä seuraa uutisia protesteista ja Navalnyin ahdingosta myötätunnolla, hän toteaa.

Kun sadat tuhannet ihmiset kautta Venäjän ovat vyöryneet kaduille osoittamaan mieltään demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta, Kreml on omaksunut selvästi tiukemman linjan kuin kymmenen vuotta aikaisemmin. Protesteja on nyt tukahdutettu väkivaltaisin ottein, ja pidätyskeskukset natisevat Kolesnikovin mukaan liitoksissaan.

– Niille, jotka mielellään näkisivät Putinin kaatuvan, tämä saattaa kuitenkin olla lupaavampaa kuin vuosikymmenen takaiset tapahtuvat, sillä presidentin nähdään olevan nyt puolustuskannalla. Kreml on muuttunut tosiasiallisesti bunkkeriksi, hän huomauttaa.

Myönnytyksiä ei tunneta

Se, mitä Venäjällä parhaillaan tapahtuu, heijastelee Kolesnikovin mukaan vuonna 2014 toteutetun Krimin valtauksen jälkeistä kielteisen kehityksen kierrettä. Lännen asettamat pakotteet ovat hiljalleen nakertaneet Venäjän itsevaltaisen järjestelmän kannalta elintärkeää taloutta, minkä seurauksena myös poliittinen järjestelmä on alkanut vääjäämättä rapautua.

– Talouspolitiikasta on nyky-Venäjällä tulossa yhä primitiivisempää: kerätään rahaa veronmaksajilta ja käytetään se siihen, mihin Putin ja hänen kätyrinsä ikinä mielivät, Kolesnikov sanoo.

– Se tarkoittaa vahvoja turvallisuuspalveluita ja mustakypäräisiä mellakkapoliiseja, jotka jahtaavat kaduilla nuoria ihmisiä ja hakkaavat heitä patukoilla. Se tarkoittaa tuomareita, jotka langettavat juuri sellaisia tuomioita kuin Kreml haluaa. Se merkitsee myös miljoonien työntekijöiden massiivista byrokratiakoneistoa, joka vailla omaa tahtoa toistelee Kremlin viestiä – kuten että Navalnyin myrkytys olikin lännen lavastama, hän toteaa.

Vaikka Kreml on Kolesnikovin mukaan takertunut menneeseen, venäläinen yhteiskunta modernisoituu kaiken aikaa.

– Tässä piilee tällä hetkellä Venäjän todellinen konflikti: vanhentunut ja moderni käyvät keskinäistä kamppailua tavallisten venäläisten sieluista ja sydämistä. Tämä on sota, jossa ei myönnytyksiä tunneta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt