Ruslan Boshirov eli Anatoli Tshepiga. LEHTIKUVA/AFP

Vladimir Putin nimitti epäillyn myrkyttäjän salassa Venäjän sankariksi

Toinen myrkkyiskun epäillyistä on tunnistettu GRU:n everstiksi, joka soti todennäköisesti Ukrainassa.

Tutkijaryhmä Bellingcat kertoo selvittäneensä yhdessä The Insiderin kanssa Britannian Salisburyn hermomyrkkyiskusta epäillyn Ruslan Boshirovina esiintyneen venäläismiehen todellisen henkilöllisyyden. Bellingcatin mukaan kyseessä on Venäjän sotilastiedustelu GRU:n eversti Anatoli Tshepiga.

Salisburyn iskusta epäillyt Boshirov ja Aleksander Petrov on jo aiemmin vahvistettu suurella todennäköisyydellä GRU:n aktiiviupseereiksi. Miesten tausta käy ilmi muun muassa heidän passitiedoistaan.

Selvityksen mukaan Anatoli Tshepiga sai Venäjän presidentti Vladimir Putinilta Venäjän federaation sankarin kunniamerkin vuonna 2014. Seremonia oli salainen. Tshepigan palkinnosta löytyi kuitenkin lyhyt maininta hänen sotilasakatemiansa verkkosivuilta.

Anatoli Tshepigan palkinto mainitaan akatemian verkkosivuilla. www.dvocu.ru.
Kuvat paljastivat

Bellingcatin tutkijat pääsivät miehen jäljille tutkimalla GRU:n ulkomaan operaatioita suorittavia sotilaita kouluttavia asevoimien laitoksia ja niiden kurssien vuosikirjoja. Todennäköisimpänä opinahjona 2000-luvun alussa valmistuneen tiedustelu-upseerin koulutukseen pidettiin Venäjän Kaukoidän Marsalkka Rokossovskin sotilasakatemiaa.

Anatoli Tshepiga valmistui sotilasakatemiasta vuonna 2001. www.mil.ru

Erässä akatemian vuosikirjakuvassa näkyi sotilasakatemiasta valmistuneita henkilöitä Tshetsheniassa. Miesten nimiä ei mainittu, mutta kuvatekstissä puhuttiin ”seitsemästä koulusta valmistuneesta, jotka ovat saaneet Venäjän sankarin kunniamerkin”.

Etsintä hakusanoilla ”Tshetshenia, Venäjän federaation sankari ja DVOKU (akatemian lyhenne)” tuotti tulosta. Haku vei Venäjän valtion pyörittämän sotilaiden vapaaehtoisjärjestön sivuille. Siellä julkaistu artikkeli kertoi palkitusta eversti Anatoli Tshepigasta.

Bellingcatin mukaan haut miehen nimellä eivät kuitenkaan tuottaneet minkäänlaisia kuvatuloksia. Tämä on poikkeuksellista näin palkitun venäläissotilaan kohdalla ja viittaa miehen rooliin salaisissa tiedustelutehtävissä.

Haut verkkoon vuodetuista väestörekisteritiedoista vuosien varrelta veivät tutkijat kuitenkin Tshepigan jäljille. Bellingcat onnistui lopulta hankkimaan myös hänen passitiedostonsa vuodelta 2003. Passihakemuksen kuvassa komeilee nuorempi ”Ruslan Boshirov”. Miehen asuinpaikaksi kerrotaan Habarovskin sotilasyksikkö 20662 ja syntymäpaikaksi Nikolevkan kylä Amurin alueella. Tiedot yhdistävät passin henkilön kunniamerkkien yhteydessä mainittuun eversti Tshepigaan.

Kuka on Anatoli Tshepiga?

Bellingcatin paljastamien tietojen perusteella Ruslan Boshirovin peitehenkilöllisyydellä ympäri Eurooppaa liikkunut eversti Anatoli Tshepiga syntyi 5. huhtikuuta 1979 pienessä Nikolevkan kylässä Amurin alueella lähellä Venäjän ja Kiinan välistä rajaa. Hän värväytyi armeijaan 18-vuotiaana ja valmistui kurssin parhaiden joukossa sotilasakatemiastaan vuonna 2001.

Tshepiga astui valmistumisensa jälkeen palvelukseen 14. Spetsnaz-erikoisjoukkojen prikaatiin Venäjän Habarovskissa. Kysessä on eräs sotilastiedustelu GRU:n alaisuudessa toimivista joukko-osastoista. Tshepigan yksikkö taisteli toisessa Tshetshenian sodassa ja sen sotilaita havaittiin myös Ukrainan rajalla vuoden 2014 lopulla.

Tshepiga palveli Tshetsheniassa kolmesti. Vapaaehtoisten sotilasjärjestön artikkelin mukaan hän on saanut kaikkiaan yli 20 kunniamerkkiä. Anatoli Tshepiga sai Ruslan Boshirovin henkilöllisyyden ja hänet siirrettiin Moskovaan jossain vaiheessa vuosien 2003 ja 2010 välillä. On mahdollista, että hän opiskeli tässä välissä tiedustelu-upseerien koulutuksesta tunnetussa Moskovan sotilasdiplomaattisessa akatemiassa.

Everstin kerrotaan saaneen 20 kunniamerkkiä ja palvelleen kolmesti Tshetsheniassa. www.dosaaf28.ru
Venäjän sankari

Eversti Anatoli Tshepiga sai joulukussa 2014 ”Venäjän federaation sankarin” kunniamerkin. Kyseessä on Venäjän korkein kunniamerkki. Venäjän presidentti luovuttaa sen henkilökohtaisesti. Useimmat Venäjän sankarin kunniamerkit annetaan julkisissa seremonioissa. Mikäli palkinto liittyy salassa pidettävään toimintaan, luovutetaan kunniamerkki kuitenkin salassa. Tshepigan kohdalla on menetelty näin. Hänen palkitsemisestaan ei ole mitään mainintaa julkisissa rekistereissä tai Kremlin verkkosivuilla.

Venäjän valtion pyörittämän vapaaehtoisjärjestön sivuilla palkinnosta todetaan kuitenkin, että se myönnettiin Tshepigalle ”rauhanturvatehtävästä”. Palkinto mainitaan lisäksi Tshepigan sotilasakatemian kotisivuilla. Hänen nimensä on kirjattu kultakirjaimin myös palkinnon saajien näyttävään muistokiveen akatemian pihalla.

Palkinnon perusteella voidaan päätellä, että Tshepiga on todennäköisesti sotinut itäisessä Ukrainassa. Venäjän joukkoja ei operoinut Syyriassa vielä vuonna 2014. Myös palkinnon salaaminen viittaa sen liittyvän Venäjän toimintaan Ukrainassa.

”Tavallinen siviili”

Presidentin myöntämä korkea kunniamerkki saattaa Vladimir Putinin puheet Salisburyn tapauksesta erikoiseen valoon. Venäjän presidentti kommentoi Britannian julkistamia tietoja epäillyistä Vladivostokissa järjestetyssä talousfoorumissa syyskuun 12. päivänä.

Putin kertoi, että ”Venäjä on tunnistanut” epäillyt tavallisiksi siviileiksi.

– He ovat tietysti siviileitä, eivät mitään rikollisia, presidentti kommentoi.

Putin sanoi toivovansa, että epäillyt tulevat julkisuuteen kertomaan oman versionsa tapahtumista.

Petrov ja Boshirov päätyivät pian tämän jälkeen antamaan eriskummallisen haastattelun Venäjän valtion media RT:lle. Siinä miehet muun muassa kertoivat olleensa Britanniassa tavallisina turisteina ja käyneensä Salisburyssä katsomassa nähtävyyksiä kuten kirkontornia.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi asiaa Rossija 1 -kanavan haastattelussa muutama päivä myöhemmin.

– Alexander Petrovilla ja Ruslan Boshirovilla ei ole minkäänlaista yhteyttä presidentti Vladimir Putiniin tai tietenkään Kremliin, Peskov sanoi.

Dmitri Peskovin mukaan Putinin kommentteja epäillyistä ei oltu suunniteltu etukäteen-

– Kyse ei ollut valmistellusta puheesta. Presidentin puheet olivat hänen oma päätöksensä. Se tuli meille yllätyksenä, emme tienneet siitä, Peskov sanoi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt