X
SULJE MAINOS
Syyskuun 11. päivän terrori-iskuista tuli viikonvaihteessa kuluneeksi 20 vuotta. LEHTIKUVA / AFP Seth Mcallister

”Vladimir Putin haki hyötyä USA:n heikosta hetkestä”

Venäjän presidentti tarjosi tutkijan mukaan WTC-iskujen jälkeen apua, jonka vastineena olisi uusi etupiirijako.

Kun syyskuun 11. päivän terrori-iskut Yhdysvaltoihin vuonna 2001 olivat tapahtuneet, Venäjän presidentti Vladimir Putin oli ensimmäinen ulkomainen valtiojohtaja, joka esitti amerikkalaiselle virkaveljelleen George W. Bushille surunvalittelut ja tarjosi apua terrorismin vastaisessa taistelussa.

Putinin aktiivisuutta selittää ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan keskittyneen brittiläisen Chatham House -ajatushautomon ohjelmajohtajan James Nixeyn mukaan pyrkimys rinnastaa USA:n terrorismin vastaiset toimet Venäjän omaan sotaan itsenäisyyttä tavoittelevia tšetšeenikapinallisia vastaan.

– Lännessä moni oli vielä tuolloin viehättynyt ajatuksesta, että Putinin Venäjä voisi kehittyä liberaaliin suuntaan, ja Putin taas halusi antaa itsestään rakentavan vaikutelman. Hän saattoi myös olettaa, että jos Venäjä liittyisi kansainväliseen liittokuntaan, siitä tulisi sen toinen johtaja Yhdysvaltojen rinnalla, Nixey arvioi artikkelissaan.

Tarjoamansa avun vastineeksi Putin hänen mukaansa odotti, että Yhdysvallat antaisi Venäjälle vapaat kädet alueella, jota se piti – ja pitää edelleen – omana etupiirinään.  

– Putin ilmeisesti erehtyi otaksumaan, että Yhdysvalloilla ei olisi sen enempää kiinnostusta kuin kapasiteettiakaan olla siellä läsnä muuten kuin toimitusketjujensa turvaamiseksi. Hän myös toivoi, että Venäjän 1990-luvulla kokemien nöyryytysten jälkeen USA tarvitsisi nyt sen apua, Nixey toteaa.

Yhdysvallat ei hänen mukaansa Putinin tarjoukseen kuitenkaan tarttunut siitä yksinkertaisesta syystä, että Venäjällä ei ollut paljonkaan konkreettista annettavaa eivätkä sen asettamat ehdot olleet hyväksyttävissä.

Jos Putin olisi saanut tahtonsa läpi, Baltian maat olisivat tuskin voineet edetä Naton ja EU:n jäseniksi ja Georgia, Ukraina ja Moldova olisivat jälleen Venäjän satelliittivaltioita. Nixeyn mukaan Venäjä katsoo, että sillä on suurvaltana yksinkertaisesti oikeus alistaa entiset neuvostotasavallat omaan herruuteensa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt