Lenin polkupyöränsä kanssa 20. vuosisadan alkupuolella tuntemattomana vuonna.

Vladimir Lenin oli innokas kaupunkipyöräilijä

Neuvosto-Venäjän perustajalla oli polkupyörä mukana monissa Euroopan kaupungeissa.

Vladimir Iljits Uljanov (1870-1924) asui vuosina 1908-12 Pariisissa, jonne bolsevikit olivat perustaneet keskuksensa. Ranskalaisen L’Equipe-urheilulehden artikkelin mukaan Lenin kulki pyörällä säännöllisesti – joka sadan vuoden takaisilla välineillä oli toista kuin tänään – Pariisissa kirjastoon, hänen pyöränsä varastettiin ja kerran siihen osui autokin.

Leninin vaimon kirjeissä puhutaan 60-70 kilometrin pyöräilyajeluista, joita he tekivät Pariisista etelään.

Bolsevikkijohtajan pyöräily tulee esiin muun muassa Leninin kootuissa teoksissa, joista Stalin’s Moustache -blogi koosti aikanaan jutun. Ensimmäiset maininnat pyöräilystä ovat lomalta Ruotsista. Tämän jälkeen Genevessä Lenin mainitsee pyöräilemällä kuntoilun useasti kirjeissään.

Pariskunta otti pyörät mukaansa Pariisiin, kirjeistä selviää. Siellä Leninin ensimmäinen pyörä varastettiin ja toisen kanssa hänen päälleen ajettiin joulukuussa 1909.

– Mitä tulee polkupyörään, luulin että minun pitäisi saada rahat pian, mutta asiat ovat viivästyneet. Minulla on oikeusjuttu ja toivon voittavani sen. Ajoin Juvisystä, kun moottoriauto osui minuun ja murskasi pyöräni (onnistuin hyppäämään pois). Ihmiset auttoivat ottamaan numeron ja toimimaan todistajina. Olen selvittänyt kuka auton omistaja on (varakreivi, paholainen hänet vieköön!) ja nyt olen vienyt hänet oikeussaliin (lakimiehen kautta), Lenin kertoi siskolleen kirjeessä.

Sittemmin Lenin kertoi voittaneensa juttunsa. Hän kirosi sadan vuoden takaista Pariisin liikennettä.

– Olen usein ajatellut onnettomuuden vaaraa ajaessani pyörälläni Pariisin keskustan halki, jossa liikenne on yksinkertaisesti helvetillistä.

Lenin pyöräili myös Puolassa, Munchenissä ja Kööpenhaminassa. Hänen ajoistaan Suomessa pyörällä ei ole tietoja.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt