X
SULJE MAINOS

Viskigatesta eduskuntakysely: ”maalaisjärki ja kohtuus takaisin”

Eduskunnassa aiotaan ryhtyä keräämään kansanedustajien allekirjoituksia tukemaan uuden alkoholilain korjaamista.

Kokoomuksen Timo Heinonen jätti tiistaina eduskunnalle kirjallisen kysymyksen alkoholilain avaamisesta ja uudelleen valmistelusta.

Kysymyksessä viitataan helmikuussa tehtyihin, väkeviä juomia koskeviin alkoholilain mainontasäännösten muutoksiin ja viikonloppuna esiin tulleeseen niin sanottuun viskigateen.

On havaittu, että laki ja sen virkamiestulkinta rajoittavat muun muassa yrittämisen vapautta, yksilönvapautta ja mielipidevapautta. Tämä ei varmasti ole ollut tarkoitus, kun lakia on eduskunnassa säädetty. Aiemman esimerkin saatua laajasti julkisuutta useampikin kansanedustaja on omien sanojensa mukaan valmis avaamaan alkoholilain ja miettimään sen asetuksia uudelleen. Tukea lain uudelleen valmisteluun löytyy eduskunnasta. Kansantahdon mukaista olisi, että ministeriössäkin ymmärrettäisiin lain tämän hetkinen mahdottomuus, kysymyksessä todetaan.

Timo Heinosen varsinaisia kysymyksiä ovat onko ministeri valmis avaamaan alkoholilain ja lieventämään mainontasäädöksiä vastaamaan maalaisjärkeä? Jos ministeri ei suostu alkoholilain uudelleen valmisteluun, miten ministeri varmistaa, että esimerkiksi uusia mainontasäädöksiä valvotaan? Mistä ministeri aikoo saada valvontaan tarvittavat lisäresurssit?.

Jos ministeri ei ryhdy asiassa toimiin, Heinonen aikoo kerätä kansanedustajista allekirjoittajia lakiesitykseen alkoholilain korjaamiseksi.

– Kyllähän nämä arjen esimerkit rekkojen uudelleen maalaamisesta, mainostölkin poistamisesta ja jopa Kukko-nimisen makkaran kieltämisestä ovat todistaneet sen, että laki on epäonnistunut. Myönnän ainakin itse, että en tällaista ole itse ainakaan halunnut kannattaa ja jos tulkinta on nyt tällaista, niin lakia tulee korjata, Timo Heinonen toteaa tiedotteessaan.

– Uskon, että saamme yli 100 kansanedustajaa tukemaan sitä, että alkoholilainsäädäntöönkin saadaan palautettua maalaisjärki ja kohtuus.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt