X
SULJE MAINOS
Testauspiste Malmin sairaalan yhteydessä Helsingissä. / LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Virustestausta muutetaan, huoli palveluiden heikkenemisestä

Testausta aiotaan toteuttaa jatkossa yhä kohdennetummin.

Suomen koronavirustestausta ja -jäljitystä koskevaa strategiaa on päivitetty.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan tavoitteena on kohdentaa toimintaa entistä paremmin, sillä nykyinen järjestelmä kuormittaa merkittävästi terveydenhuoltoa ja voi johtaa muiden palveluiden saatavuuden heikkenemiseen alueellisesti.

Virustestaus kohdistuisi jatkossa ensisijaisesti virukselle altistuneisiin, rokottamattomiin ja oirehtiviin sekä rokottamisen jälkeenkin vakavalle taudinkuvalle alttiille henkilöille.

– Korkea rokotuskattavuus vähentää erityisesti vakavien koronatapausten määrää, ja kapasiteettia voidaan nyt hallitusti vähentää muiden toimintojen turvaamiseksi, STM:n tiedotteessa todetaan.

Tarkoituksena on ylläpitää valmiutta siihen, että kapasiteettia voidaan nostaa tarvittaessa uudelleen. Koko maassa tarvitaan jatkossakin kykyä todeta tartuntaryppäät nopeasti, jäljittää tartuntaketjut ja estää tartuntojen leviämistä. Terveysviranomaiset tarkkailevat myös mahdollisesti ilmaantuvia huolestuttavia virusmuunnoksia.

Kaikilla koronavirustartuntaa epäilevillä henkilöillä on oltava mahdollisuus päästä lääketieteellisin perustein tarvittaviin tutkimuksiin. Myös päivitetyssä strategiassa pyritään siihen, että koronavirustestiin pääsisi vuorokaudessa, ja että tuloksen saisi vuorokauden kuluessa.

Kansallinen testaus- ja jäljitysstrategia on luonteeltaan suositus, joka täydentää sosiaali- ja terveysministeriön hybridistrategian toimintasuunnitelmaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt