Koronaviruksen pikatestejä Saksassa 4. maaliskuuta. LEHTIKUVA / AFP Ina Fassbender

Virusmuunnos räjähtämässä nyt myös Saksassa

Britannian koronamuunnoksen pelätään vauhdittavan epidemian kolmatta aaltoa.

Koronaviruksen Britannian B.1.1.7.-muunnos on levinnyt alkukevään aikana eri puolilla Eurooppaa ja myös Suomessa viranomaisten ennakkoarviota nopeammin. Tapauksia on vahvistettu tähän mennessä jo yli 1 220 kappaletta.

Tilanne on samankaltainen Saksassa, jossa brittivariantin osuus uusista tartunnoista oli kuukausi sitten vain kuusi prosenttia.

Robert Koch -instituutin mukaan osuus on noussut jo 40 prosenttiin uusista tapauksista. Arviona on, että aiempaa helpommin leviävä variantti nousee pian Saksan hallitsevaksi viruskannaksi ja tulee kiihdyttämään epidemiaa nykyisestä.

Britannian muunnoksen on havaittu aiheuttavan hieman aiempaa useammin vakavaa taudinkuvaa. Kaikki tällä hetkellä Euroopassa hyväksytyt koronarokotteet suojaavat tehokkaasti myös kyseiseltä virustyypiltä.

Saksa sai saanut tiukalla sulkutilalla tartuntamäärät ja kuolemantapaukset merkittävään laskuun vuodenvaihteen huipputason jälkeen. Brittimuunnoksen leviäminen voi aiheuttaa painetta rajoitustoimien jatkamiselle, jotta tartuntamäärät eivät kääntyisi jälleen jyrkkään nousuun.

Epidemiologian professori ja sosiaalidemokraattien edustaja Karl Lauterbach huomauttaa Deutsche Wellen haastattelussa, että epidemian kolmannen aallon voi jo katsoa alkaneen Saksassa. Vasta 5,4 prosenttia kansasta on saanut ainakin yhden rokoteannoksen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt