Pienet hiukkaset jäävät leijumaan ilmaan. / LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

”Virusaerosoli leviää kuin tupakansavu”

Akatemiaprofessori muistuttaa tartuntariskin kasvavan altistumisajan ja virusmäärän mukaisesti.

Ilmatieteen laitoksen tieteellinen johtaja, akatemiaprofessori Ari Laaksonen havainnollistaa koronaviruksen leviämistä vertaamalla ilmiötä kotien nurkista löytyviin pölypalleroihin, joita alkaa ilmestyä muutamassa päivässä imuroinnin jälkeen.

– Jos näitä villakoiria hieman tutkiskelee, voi havaita, että niiden ydin on usein hius tai lemmikkieläimen karva. Hiukseen tarttuu ilmassa leijuvia hiukkasia, jotka kodeissa ovat pääasiassa peräisin tekstiileistä ja papereista, ja näin lähtee villakoira rakentumaan, Ari Laaksonen kirjoittaa Kalevan julkaisemassa kolumnissa.

– Mielenkiintoista kyllä, villakoiran ydintä voi itse asiassa ajatella yksikuituisena kuitusuodattimena, ja kuitusuodattimiahan ovat muun muassa käyttämämme kirurgiset maskit, Laaksonen jatkaa.

Ne koostuvat suuresta määrästä toisiaan risteävistä kuiduista, joiden väliin jäävistä raoista ilma kulkee. Raot ovat paljon hiukkasia suurempia, mutta suodatin toimii, sillä hiukkaset törmäävät ja tarttuvat kuituihin helposti.

Maskista on huomattavaa hyötyä, vaikka sen teho arvioitaisiin esimerkiksi 50 prosenttiin.

– Tästä voidaan kuitenkin laskea, että jos sekä virusta uloshengittävä että terve ihminen kohtaavat maskit päällä, putoaa terveen henkilön virusaltistus neljäsosaan verrattuna maskittomaan tilanteeseen. Maskit ovat hyödyllisiä, jos kaikki niitä käyttävät, Ari Laaksonen sanoo.

Hänen mukaansa yksittäinen ihminen voi vähentää mahdollista virusaltistusta tehokkaasti muistamalla muutaman perusasian ja käyttäytymällä sen mukaisesti. Tartuntariski kasvaa ilmassa olevan virusmäärän ja altistumisajan mukaisesti.

Akatemiaprofessori antaa vinkin potentiaalisten virusmäärien arviointiin.

– Kukaanhan ei voi tietää, missä tilassa virusta ilmassa leijuu, mutta jokainen voi arvioida kuinka paljon virusta voisi olla paikassa, jossa liikkuu. Tupakansavu leviää hyvin samalla tavalla kuin virusaerosoli, Ari Laaksonen sanoo.

– Jos olet tilassa, jossa joku tupakoisi, olisitko itse pitkähkön ajan sankassa savupilvessä, vai vain lyhyesti laimeassa tupakanhajussa, Laaksonen kysyy.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt