Verkkouutiset

Nykyiset maskit on valmistettu pääasiassa synteettisistä raaka-aineista Aasiassa. / LEHTIKUVA / AFP Yuri Kadobnov

Viruksia tappavia biomaskeja kehitteillä Suomessa

Tavoitteena on kohentaa omavaraisuutta ja ekologisuutta suojavarusteiden tuotannossa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Business Finland on myöntänyt kolmen miljoonan euron rahoituksen BIOPROT-hankkeelle, jossa kehitetään kotimaisia biopohjaisia suojavarusteita.

Hankkeen tavoitteena on suunnitella aiempaa käyttäjäystävällisempiä ja ekologisempia suojaimia sekä parantaa tuotannon omavaraisuutta. Tällä hetkellä käytössä olevat terveydenhuollon suojavälineet on valmistettu pääasiassa synteettisistä fossiiliperäisistä raaka-aineista Aasiassa.

Projektissa kehitettäviä tuotteita voisi hyödyntää esimerkiksi infektioiden torjunnassa ja teollisuuden käytössä. Kilpailuetua muihin markkinoilla oleviin tuotteisiin verrattuna tavoitellaan materiaaleihin lisättävillä, luonnonmukaisilla ja viruksia tappavilla komponenteilla.

– Suomella on potentiaalia olla suojavarusteiden suhteen omavarainen ja tuottaa niitä biopohjaisista materiaaleista, LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun akatemiatutkija Katri Laatikainen toteaa tiedotteessa.

LAB-ammattikorkeakoulun johtava asiantuntija Susanna Tella sanoo, että tuotteita kehitetään yhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

– Tutkimusten mukaan pitkäaikainen maskin käyttö voi aiheuttaa hiilidioksidin kertymistä elimistöön sekä muun muassa päänsärkyä tai kohonnutta hengitystiheyttä. Tähän kiinnitetään nyt erityistä huomiota.

Hankkeen taustalla on kolme Business Finlandin rahoittamaa Korona Co-Creation -projektia, jotka yhdistävät innovaatiot ja osaamisen yhdeksi kokonaisuudeksi. Mukana on 15 organisaatiota.

– Odotamme, että projekti tuottaa tutkimustuloksia, joiden avulla yritykset pystyvät kehittämään innovatiivisia ja kestävän kehityksen mukaisia, biopohjaisiin raaka-aineisiin perustuvia tuotteita kansainvälisille markkinoille, Business Finlandin johtava asiantuntija Raimo Pakkanen toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)