Koronaviruspotilaille avattu tilapäinen sairaala Madridissa. COMUNIDAD DE MADRID/AFP/LEHTIKUVA

”Virukseen sairastuu vain muutama” – Näin Espanja ajautui katastrofiin

Lämmin kevät ja hallituksen virheet vauhdittivat epidemian räjähdystä Madridissa ja muualla maassa.

Espanja nousi kuluneella viikolla uuden koronaviruspandemian keskukseksi. Maassa menehtyi vuorokauden aikana 738 potilasta eli enemmän kuin Italiassa.

Italian vastaisen maarajan puuttumisen arvioidaan saaneen aikaan turvallisuuden tunteen, jonka myötä terveysviranomaiset aliarvioivat epidemiariskin kohtalokkaalla tavalla.

Madridin terveysjohtaja Fernando Simón painotti 9. helmikuuta, että maassa nähtäisiin ”vain kourallinen” tapauksia. Kuusi viikkoa myöhemmin päivittäiset kuolonuhrit laskettiin jo sadoissa. Väestömäärään suhteutettuna kuolemia on kolme kertaa enemmän kuin Iranissa ja 40 kertaa enemmän kuin Kiinassa.

The Guardian -lehden mukaan tavanomaista lämpimämpi kevät saattoi vauhdittaa viruksen leviämistä. Madridin terassiravintolat ja -kahvilat olivat ruuhkautuneet jo helmikuun lopulla. Halaukset, poskisuudelmat ja ahtaissa tiloissa käydyt keskustelut osoittautuivat vaaralliseksi yhdistelmäksi.

Italian tautikeskukseksi muodostuneessa Bergamossa pelattiin 19. helmikuuta jalkapallo-ottelu, jota seurasi paikan päältä arviolta 2500 espanjalaisen Valencian fania. Kaupungin pormestarin mukaan kyseinen ottelu oli kuin pommi, joka räjäytti epidemian Lombardiassa. Valencian pelaajat, fanit ja urheilutoimittajat olivat ensimmäisiä sairastuneita ja kuljettivat taudin Espanjaan.

Maaliskuun 8. päivänä eli viikkoa ennen rajoitustoimenpiteitä eri puolilla Espanjaa järjestettiin useita puoluekokouksia, urheilutapahtumia ja massiivisia naistenpäivän mielenilmauksia. Kolme päivää myöhemmin noin 3000 Atlético Madrid -joukkueen fania matkusti Britanniaan seuraamaan Mestarien liigan ottelua.

Lomatunnelma täytti baarit

Sosialistihallitusta johtavan pääministeri Pedro Sánchezin toimia on pidetty kömpelöinä ja hitaina. Tehohoidon laitteita, virustestejä ja suojavarusteita haalitaan epätoivoisesti kasaan vasta nyt Kiinan avustuksella.

Poikkeustila saatiin voimaan yli vuorokauden viiveellä, minkä seurauksena merkittävä osa Madridin ja muiden kaupunkien väestöstä ehti hajaantua ympäri maata. Heikosti koordinoitu yliopistojen ja koulujen sulkeminen johti Madridissa baarit ja ravintolat ruuhkauttaneeseen lomatunnelmaan.

Maaliskuun 14. päivänä alkaneiden rajoitusten on määrä höllentyä asteittain 11. huhtikuuta alkaen. Tämän jälkeen selviää, kuinka suuria taloudellisia ja inhimillisiä tuhoja koronakriisi on maassa aiheuttanut.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt