Zuzu Izmailova. LEHTIKUVA / RAUL MEE

Viron vihreät uhkaa mennä konkurssiin

Puolueen puheenjohtajan mukaan konkurssi ei ratkaise velkojien huolia.

Viron vihreiden puheenjohtaja Züleyxa ”Zuzu” Izmailova toteaa, ettei maksukyvyttömyysmenettely ole puolueelle vaihtoehto. Viron yleisradion mukaan Viron vihreiden pääsihteeri on puolestaan todennut, että puolueen saattaminen selvitystilaan voisi olla mahdollista vuoden sisällä.

Viron puoluerahoitusta valvova valiokunta ERJK suositteli viime viikolla vihreää puoluetta hakeutumaan konkurssin. Puolueella on 46 000 euron velat.

– Konkurssi ei ratkaise velkojiemme huolia, puheenjohtaja Izmailova kirjoitti puolueen verkkosivuilla.

Hän vakuutti, että velat maksetaan ja kritisoi puoluetukea kokonsa mukaan saavia suurempia puolueita.

– ERJK voisi sen sijaan keskittyä poliittisiin puolueisiin, jotka elävät kansalta tulevalla rahalla ja jättää vihreät rauhaan siihen asti, että meitä kohdellaan tasavertaisesti kaikkien muiden puolueiden kanssa, Izmailova jatkoi.

Hänen mukaansa vihreät menetti vaaleissa 62 500 euron edestä vakuuksia. On epäselvää, viittasiko Izmailova maaliskuun parlamenttivaaleihin, toukokuun eurovaaleihin vai molempiin.

Virossa parlamenttivaaleihin ja eurovaaleihin osallistuvan puolueen on asetettava jokaista ehdokasta kohden kahta Viron minimikuukausipalkkaa vastaava vakuus kansalliselle vaalilautakunnalle. Järjestelmän tarkoituksena on varmistaa, että ehdolle asettuminen tehdään vakavissaan. Rahat palautetaan vakuuden asettajasta riippuen joko ehdokkaalle tai puolueelle mikäli ehdokas tulee valituksi, hänen äänimääränsä ylittää tietyn kynnyksen vaalipiirissä tai puolue saa yhteensä vähintään viisi prosenttia kaikista äänistä.

Viron vihreät sai parlamenttivaaleissa vain 1,8 prosentin kannatuksen, jäi ilman paikkoja ja menetti näin ollen kaikki asetetut vakuudet.

Züleyxa Izmailovan mukaan lainan ottaminen pankista ei ole vihreille realistinen vaihtoehto ja puolue ottaisi mieluummin lahjoituksia. Höänen mukaansa velkaongelmat ratkeaisivat jo sillä, että kaikki puolueen jäsenet maksaisivat jäsenmaksunsa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt