Operaation ytimessä oli valeuutinen. Välisluureamet

Viron tiedustelu: Näin FSB tuhoaa vieraan vallan poliitikon

Venäjän turvallisuuspalvelu rakensi varoittavan vaikuttamiskampanjan.

Viron ulkomaantiedustelun vuosiraportissa kerrataan yksityiskohtaisesti Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n vaikutusvaltaista moldovalaispoliitikko Vlad Plahotniucia vastaan rakentama vaikuttamisoperaatio.

Viron ulkomaantiedustelun päällikkö Mikk Marran kuvaa raportissa esimerkkitapausta ”paljastavaksi kuvaukseksi Venäjän tavasta toimia”.

Venäjän tiedustelun vaikuttamistoimet jakautuvat raportin mukaan kahteen kategoriaan. Ensimmäinen on niin kutsuttujen ”vaikuttaja-agenttien” värvääminen. Tällä tarkoitetaan vaikutusvaltaisia henkilöitä, joiden kautta kyetään vaikuttamaan kohdemaan talouden, politiikan ja yhteiskunnan prosesseihin.

Toisen kategorian kerrotaan syntyneen digitaalisena aikana. Siinä on kyse operaatioista, joilla pyritään vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen levittämällä provosoivia kommentteja ja valeuutisia Internetin ja sosiaalisen median välityksellä. Viestien todelliset lähteet pyritään salaamaan.

Viron ulkomaantiedustelun mukaan tällaisista operaatioista vastaa FSB:n päämajan ”tukiohjelmien osasto”. Se hoitaa turvallisuuspalvelun viestinnän lisäksi salaisia vaikuttamisoperaatioita ulkomailla ja vastaa muun muassa niin kutsuttujen trollien värväämisestä.

Trolliviestejä

Raportin mukaan FSB:n tukiohjelmien osasto aloitti vuoden 2017 lopulla vaikuttamisoperaation moldovalaista poliitikkoa ja liikemiestä Vlad Plahotniucia vastaan. Hankkeen tarkoituksena oli maalata Plahotniucista lännessä rikollinen ja Eurooppa-vastainen kuva. Operaatio suoritettiin vuoden 2018 tammikuussa ja se keskittyi englannin-, saksan-, ranskan- ja espanjankieliseen mediaan ja sosiaaliseen mediaan. Julkaistun materiaalin venäläinen alkuperä pyrittiin häivyttämään.

Viron ulkomaantiedustelun mukaan FSB muotoili trolleilleen sarjan puheenaiheita. Läpi piti saada sanoma, jonka mukaan Vlad Plahotniuc on muun muassa kaapannut vallan Moldovassa eikä oikeasti kannata maansa Eurooppa-integraation syventämistä. Tavoitteena oli vähentää länsimaiden halukkuutta tehdä yhteistyötä Plahotniucin kanssa.

– Operaation aikana FSB:n tukitoiminnan osaston ohjaamat trollit julkaisivat tammikuun puolivälissä useiden eri maiden sosiaalisessa mediassa ja Internet-sivustoilla sarjan artikkeleita ja päivityksiä, jotka sisälsivät Plahotniucia kritisoivia viestejä.

Moldovan vihollinen

Kampanjassa vedottiin erityisesti arvostetussa saksalaislehti Spiegelissä joulukuussa 2017 väitetysti julkaistu moldovalaispoliitikko Andrei Năstasen haastattelu. Vlad Plahotniucia nimitettiin jutun otsikossa ”Moldovan pääviholliseksi”. Artikkelissa Năstase vaatii EU:ta ja Yhdysvaltoja asettamaan pakotteita Plahotniucille.

Viron ulkomaantiedustelun mukaan laadukkaasti ja oikeiden Spiegelin toimittajien nimissä tehty artikkeli oli kuitenkin täysi väärennös.

Yhden trollin kerrotaan jakaneen artikkelia runsaasti useilla tekaistuilla käyttäjätileillä ja eri kielillä. Kaikki käyttäjätilit oli luotu samana päivänä kuin alkuperäinen Plahotniucia kritisoinut päivitys julkaistiin. Päivitykset alkoivat aina samalla käännetyllä tekstillä ja sisälsivät kuvan ”Spiegelin artikkelista”. Jokainen päivitys myös päättyi samaan viestiin: ”Moldova ei ole valmis Eurooppa-integraatioon ja se vahingoittaisi Euroopan taloutta”.

Artikkelin julkaisu pelkkänä kuvana ei Viron ulkomaantiedustelun mukaan herättänyt juuri epäilyksiä sen aitoudesta. Eräällä foorumilla trollin julkaisu oli herättänyt keskustelua saksalaislehden matalasta journalistisesta tasosta. Artikkelin aitoutta ei kuitenkaan epäilty.

Kyseenalainen vaikutus

Yllä kuvattu tapaus oli Viron ulkomaantiedustelun mukaan vain yksi esimerkki FSB:n tammikuussa 2018 aloittamasta suuren luokan Internet-operaatiosta Vlad Plahotniucin horjuttamiseksi.

– Monet muut ratkaisut olivat vähemmän kekseliäitä ja vähemmän laadukkaita. Tämä viittaa siihen, että ne tehtiin vain jotta FSB:n päämajalle voitaisiin raportoida, että tehtävä on suoritettu.

Viron ulkomaantiedustelun mukaan pääasiassa keskustelufoorumien ja sosiaalisen median valetilien kautta suoritetun operaation menestys jäi kyseenalaiseksi.

– Mielipidevaikuttajat ja laajan levikin valtamediat olivat tällä kertaa FSB:n trollien ulottumattomissa, raportissa todetaan.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt