Kersti Kaljulaid. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Viron presidentti: Venäjä on vaarallinen, koska sen aika loppuu

Kersti Kaljulaidin mukaan Moskova ajattelee vanhanaikaisesti.

Viron presidentti Kersti Kaljulaid arvostelee Kremliä kovin sanoin Viron yleisradion haastattelussa. Hänen mukaansa Vladimir Putinin Venäjän vaarallisuus naapureilleen kumpuaa siitä, että Moskova ymmärtää sen ajan käyvän vähiin.

– Venäjän aikaikkuna alkaa umpeutua. Suurvallat pitävät sitä eurooppalaisille alueellisena uhkana, joka maiden tulisi hoitaa itse. Tässä on Venäjän vaara, jota yritämme aina selittää liittolaisillemme lännessä. Tämän takia Venäjä on vaarallinen – etenkin nyt, kun se tajuaa aikansa käyvän vähiin, Kaljulaid toteaa.

Hänen mukaansa Venäjä etsii tapoja rikkoa läntistä yhtenäisyyttä ja houkutella yksittäisiä maita puolelleen.

– Tämä ei maksa paljoa – vaaleihin sekaantuminen vaatii joitakin mekanismeja, mutta se on paljon halvempaa kuin fyysinen puuttuminen.

Kersti Kaljulaidin mukaan Moskova toimii näin, koska siellä tajutaan ajan käyvän vähiin.

– Nyt kysymys kuuluukin, kuinka pitkälle he ovat valmiita menemään käyttääkseen tämän tilaisuuden ennen kuin se menetetään iäksi.

Viron presidentin mukaan Venäjän halu rakentaa imperiumia perustuu vanhanaikaiseen ajatteluun.

– Imperiumin kehittämisellä ja säilyttämisellä on hintansa. Jos on taloudellisesti hyvin heikko ja etenkin väestöllisesti heikko, ei näitä kustannuksia pysty kantamaan yksin.

Myös Latviasta on kuultu hiljattain kovan tason puheenvuoro Venäjän vaarasta.

Latvian pääministeri Krisjanis Karins vaati maanantaina Eurooppaa avaamaan silmänsä Kremlin suhteen.

– Mitä vielä pitää tapahtua, jotta ymmärretään, että tämä Venäjä on vaarallinen Euroopalle ja eurooppalaisille arvoillemme, Karins sanoi saksalaisen ARD:n haastattelussa.

Hän vaati Itämeren Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen pysäyttämistä venäläisen oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin myrkytyksen takia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt