Kaja Kallas. LEHTIKUVA / RAUL MEE

Viron oppositiojohtaja: Velkainen maa menettää vapautensa

Reformipuolueen Kaja Kallas suhtautuu alijäämään vakavasti.

Viron reformipuolueen puheenjohtaja Kaja Kallaksen mukaan velkainen maa ei pysy pitkään vapaana

– Meidän ei tarvitse katsoa Kreikkaa kauemmas. He olivat paljon velkaa saksalaisille lainanantajille ja ovat vielä tänäkin päivänä varsin riippuvaisia Saksasta. Velkoja saa aina jonkin verran valtaa, jos lainaa ei pysty maksamaan takaisin. Siksi maa, jolla ei ole varaa maksaa laskujaan, ei pysy vapaana niissä asioissa, joilla on merkitystä, Kallas toteaa Viron yleisradion haastattelussa.

Kaja Kallaksen mukaan maa voi kyllä alkuun lainata lisää maksaakseen pois aiempia velkojaan.

– Jossain vaiheessa törmätään kuitenkin seinään ja tämä käy liian kalliiksi. Kreikka on jälleen hyvä merkki. Saksalaiset velkojat kertoivat sille, mitä sen pitää tehdä. Kreikkalaiset eivät olleet hyvillään siitä, että he menettivät kyvyn päättää asioistaan, hän jatkaa.

Kallas ei osaa arvioida, milloin tämä voisi nykyvauhdilla olla edessä Virossa. Kreikassa tilanteen meneminen ”todella pahaksi” kesti hänen mukaansa kuitenkin muutaman vaalikauden ajan.

Reformipuolue oli viime vaalien voittaja liki 29 prosentin äänisaalilla ja sai Viron Riikikoguun 34 edustajaa. Suurin puolue jätettiin kuitenkin oppositioon ja hallituksen muodostivat keskusta, EKRE ja Isänmaa.

Kaja Kallas valittiin viikonloppuna jatkokaudelle reformipuolueen puheenjohtajaksi. Hän soimasi puoluekokouksessa edeltävää ja nykyistä hallitusta valtiontalouden alijäämän kasvattamisesta. Sen kiinni kuromisen on Kallaksen mukaan laskettu vaativan vuosittain 450 miljoonan euron sopeutustoimia neljän vuoden ajan.

Kaja Kallas sanoo, ettei näin suurta alijäämää voi korjata hetkessä. Mikäli reformipuolue olisi vallassa, pyrkisi se puheenjohtajan mukaan ”siistimään valtiontaloutta”.

– Tämän luokan alijäämää ei voi hoitaa hetkessä. Ottaisimme kuitenkin askelia tasapainon palauttamiseen ja alijäämän kattamiseen, Kallas toteaa Viron yleisradiolle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt