Verkkouutiset

Viron ilmaharjoituskohu kummastuttaa – rutiiniharjoitukselle ”haetaan hyväksyntää Moskovasta”?

Tutkija Pauli Järvenpää korostaa, ettei Suomi edes pääsisi mukaan Naton viidennen artiklan harjoitteluun.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiotieteen tohtori Pauli Järvenpää kummastelee Suomessa noussutta keskustelua mahdollisesta osallistumisesta Yhdysvaltain kanssa Virossa tapahtuvaan ilmaharjoitukseen.

– Suomessa saadaan aikaan keskustelua mitä kummallisimmista asioista. Tällainen kansainvälinen harjoittelu on ollut ihan ruisleipää jo parikymmentä vuotta, huomauttaa Järvenpää. Hän on puolustusministeriön entinen virkamies ja työskentelee nykyisin tutkijana virolaisessa International Center for Defence Studies -tutkimuslaitoksessa.

Helsingin Sanomien mukaan ilmavoimien kaavailema harjoittelu on herättänyt ristiriitaisia näkemyksiä Suomen ulkopoliittisessa johdossa.

Vaikka virallista harjoituskutsua ei ole vielä tullut ja yksityiskohdat asian tiimoilta ovat auki, ei Järvenpään mukaan kyse pitäisi olla mistään muusta kuin rutiiniharjoituksesta.

Järvenpää huomauttaa, että ilmavoimien piirissä suhtaudutaan erittäin myönteisesti kansainväliseen harjoitteluun ja Suomella ovat käytössä amerikkalaiset Hornet-hävittäjät.

– Miksi rutiininomaisesta ja hyödyllisestä, jo aiemmin harjoitusohjelmaamme kuuluvasta asiasta nousee nyt haloo? Järvenpää ihmettelee ja jatkaa:

– Olisi aika outoa, jos me suomalaiset menisimme niin helppoon ansaan, että antaisimme tämäntyyppisissä asioissa vapaat kädet päätöksentekoon Moskovalle.

Järvenpään mielestä ainakin näyttää siltä, että mahdollisten jarrutteluiden taustalla vaikuttaa maailmanpoliittinen tilanne.

– Ja jos tämä on se keskeinen tekijä, en vain minä, vaan moni muukin niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin tulkitsee tätä sillä tavalla, että Suomi hakee hyväksyntää asioille Moskovasta.

Suomessa on pohdittu, että Viron ilmaharjoitus saattaisi herättää päättäjissä pelkoa harjoituksen kytkeytymisestä osaksi Naton viidettä artiklaa. Järvenpään mukaan pelko on täysin turha:

– Naton ulkopuolisena maana voin vakuuttaa, että meitä suomalaisia ei edes päästettäisi artikla viiden harjoitustilanteeseen.

Järvenpään mukaan on mahdollista, että harjoituksesta osa kytkeytyisi Naton viidenteen artiklaan, mutta Suomi ei tällöin osallistuisi tähän osuuteen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)