X
SULJE MAINOS
Toomas Hendrik Ilves (vas.) ja Paavo Lipponen vuonna 2007. LEHTIKUVA / MATTI BJÖRKMAN

Viron ex-presidentti pitää Paavo Lipposta Venäjän tukijana

Toomas Hendrik Ilves listaa poliitikkoja, jotka kuuluvat ”schröderizatsiyaan”.

Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves katsoo, että Suomen entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) toimii Venäjän hyväksi. Hänen mielestään Lipponen edustaa ”schröderisaatiota”.

– Korruptio on yleistä. Meidän oma schröderizatsiyamme, meidän francoisfillonimme, karinkneisslimme, meidän lipposemme ja muut, jotka jättävät hallituksensa korjatakseen voittonsa ja menevät työskentelemään muka riippumattomiin energiayhtiöihin, joiden omistajia ovat kleptokraattiset hallinnot. Leniniä lainatakseni: he ovat niitä, jotka ostavat köyden, johon hirmuhallitsijat hirttävät meidät.

”Schröderizatsiya” on Ilveksen kehittämä termi, ja se tarkoittaa ihmisryhmää, joka edustaa ”schröderisaatiota”. Sana viittaa Saksan entiseen liittokansleriin Gerhard Schröderiin, joka on kautensa jälkeen säilyttänyt läheiset suhteet Venäjän presidentti Vladimir Putiniin.

Ilves ei kerro, miksi hän lukee Lipposen tähän ryhmään. Todennäköisesti hän kuitenkin moittii Lipposta siksi, että tämä on toiminut venäläisen kaasuputkiyhtiö Nord Streamin konsulttina. François Fillon on Ranskan entinen pääministeri ja Karin Kneissl Itävallan entinen ulkoministeri.

Ilves esittää, että Itävallan entinen ulkoministeri Michael Spindelegger pitäisi asettaa syytteeseen. Ilveksen mukaan Spindelegger on vastuussa siitä, että Itävallan rajaviranomaiset vapauttivat venäläisen Mihail Golovatovin kymmenen vuotta sitten. Golovatovista oli annettu kansainvälinen etsintäkuulutus, koska hänet oli tuomittu poissaolevana 13 liettualaisen murhasta. Ilveksen mukaan Spindelegger halusi teollaan miellyttää venäläisiä.

Ilves puhui tiistaina Varsovassa.

Lue myös: Toomas Hendrik Ilves: Meistä on tullut Kremlin rikoskumppaneita

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt