Donald Trumpin kannattajia tuhoamansa mediakaluston äärellä loppiaisena Capitolilla. LEHTIKUVA/AFP Agnes Bun

Viron ex-lähettiläs: Valitettavasti trumpismi ei ole lähiaikoina katoamassa

Liittolaisten kannattaa Kalev Stoicescun mielestä yhä luottaa Yhdysvaltoihin.

Donald Trump kampanjoi Yhdysvaltain presidentinvaaleissa vuonna 2016 sittemmin herkeämättä toistamallaan iskulauseella Make America Great Again. Vastoin vaalilupaustaan Trump on pikemminkin vakavasti vahingoittanut maansa mainetta, uskottavuutta ja arvovaltaa, sanoo Viron entinen Washingtonin-suurlähettiläs Kalev Stoicescu.

Viro on perinteisesti pitänyt Yhdysvaltoja keskeisimpänä liittolaisenaan ja välttänyt maan johtajien sekä näiden harjoittaman politiikan julkista arvostelua.

– Trump poistuu lopulta Valkoisesta talosta alle kahden viikon kuluttua ja jättää jälkeensä valtaisan sotkun. Valitettavasti trumpismi ei ole lähiaikoina mihinkään katoamassa – tai edes heikentymässä, Viron kansainvälisen puolustus- ja turvallisuustutkimuskeskuksen (ICDS) tutkijana nykyisin toimiva Stoicescu kirjoittaa blogissaan.

– Luotamme edelleen Amerikkaan – emme siksi, että vaihtoehtoa ei olisi, vaan koska uskomme sen voimaan ja kykyyn selviytyä vaikeista ja kuohuvista ajoista, hän toteaa.

Stoicescu kertoo pitävänsä varmana, että presidentiksi nousevan Joe Bidenin johdolla USA pystyy toipumaan Trumpin nelivuotiskauden aiheuttamista vaurioista ja alkaa jälleenrakentaa ja vahvistaa olemassa olevia liittosuhteitaan.

– Ensimmäisenä askelena Naton tulisi antaa Euroopan ja Pohjois-Amerikan yhtenäisyyttä ilmentävä julkilausuma, joka varoittaa vastustajia yrityksistä hyötyä tilanteesta tai tulkita sitä väärin, hän esittää.

Stoicescu toimi Viron ulkoministeriön eri virkamiestehtävissä 1991–2000 ja maansa puolustushallinnossa 2002–2014. Tutkijana hän on keskittynyt erityisesti turvallisuus- ja puolustuspoliittisiin kysymyksiin, Naton kehitykseen sekä Venäjän sisä- ja ulkopolitiikkaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt