Venäjän kansalliskaartin joukkoja Moskovassa. LEHTIKUVA/AFP Kirill Kudryavtsev

Viron ex-komentaja: EU:n passiivisuus rohkaisee Venäjää

Jos Kremliä pyritään lepyttelemään, Eurooppaan kohdistuva painostus lisääntyy kenraalin mukaan entisestään.

Viron puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali evp Riho Terras arvostelee kovin sanoin Euroopan unionin laimeaa reaktiota venäläisen oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin vangitsemiseen. EU:n toimettomuus on hänen mukaansa omiaan vain yllyttämään presidentti Vladimir Putinin johtamaa Venäjää.

– Demokratiasta tai oikeusvaltiosta ei Venäjän toiminnassa ole puhettakaan. Valtio yritti ensin murhata oman kansalaisensa ja määräsi sen jälkeen Navalnyille vankeusrangaistuksen, virolaista Isänmaa-puoluetta Euroopan parlamentissa nykyisin edustava Terras sanoo Postimees-lehden haastattelussa.

Useiden EU-maiden riippuvuutta venäläisestä energiasta Kreml käyttää hänen mukaansa häikäilemättä hyväkseen.

– Venäjän korruptoitunut hallinto, joka terrorisoi omaa kansaansa, hyväksikäyttää sitä tosiasiaa, että maa on Euroopan kannalta tärkeä energiantoimittaja. Venäjä yrittää pakottaa kansainvälisen yhteisön hyväksymään tilanteen, jossa ihmisoikeudet ja demokratia sivuutetaan Venäjä-suhteiden välttämättömyyden nimissä, hän toteaa.

Jos EU tyytyy vain esittämään Venäjää paheksuvia julkilausumia eikä uskalla asettaa kovaa kovaa vastaan, Kremlin harjoittama painostus yltyy hänen mukaansa todennäköisesti edelleen.

– Ja kuten Navalnyi sanoi, Putin ei tyydy pelottelemaan vain Eurooppaa, vaan myös Venäjän omaa kansaa, Terras huomauttaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt