Viron asevoimien komentaja Riho Terras ja presidentti Kersti Kaljulaid Viron 100-vuotisjuhlan paraatissa helmikuun lopulla. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Raigo Pajula

Viron asevoimien komentaja: Käynnissä on propagandasota

Riho Terras toivoo, että Viro osallistuu jatkossakin aktiivisesti kansainvälisiin sotilasoperaatioihin.

Viron puolustusvoimien komentaja Riho Terras toivoo valtiolta lisärahoitusta ”psykologisten uhkien” ja kyberhyökkäysten torjumiseen.

Terrasin mukaan meneillään on propagandasota, jossa myös Viron on oltava valppaana. Hän vertaa kyberulottuvuutta perinteiseen sotilasvoimaan.

– Kyberulottuvuus on rinnastettavissa tykistöön, tankkeihin ja lentokoneisiin. Sotilaallisia hyökkäyksiä voi kuitenkin tehdä sen kautta myös rauhan aikana, Terras sanoo ERR:n mukaan.

Kenraali sanoo, että maan hallitus on jo ottanut askeleita oikeaan suuntaan. Muun muassa strategisen viestinnän budjettia on kasvatettu.

– Omat harjoituksemme ovat osoittaneet, että asia on tärkeä. Meidän on tehtävä töitä asian ratkaisemiseksi, Terras toteaa Sõdur-sotilaslehdelle annetussa haastattelussa.

Kenraali haluaa Viron osallistuvan jatkossakin aktiivisesti kansainvälisiin sotilasoperaatioihin.

– Ehdotus lähettää virolaisyksikkö Afganistaniin ja Ranskan kanssa käytävät neuvottelut yhteisestä operaatiosta ovat osa laajempaa prosessia.

Terras painottaa, että Viron olisi pidettävä puolustusbudjettinsa vähintään kahdessa prosentissa BKT:stä. Myös väestön pieni koko aiheuttaa ongelmia.

– Vaikka olemme lisänneet resursseja ja nostaneet palkkoja, emme ole saavuttaneet kasvutavoitteita. Aktiivipalveluksessa olevien ihmisten määrä rajoittaa omalta osaltaan puolustuskykyämme.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt