Verkkouutiset

Virolaisasiantuntija Ylelle: Nato ei puolustaisi Suomea Venäjältä

Martin Hurt muistuttaa, että Nato suojelee jäseniään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Virolaisen turvallisuuspolitiikan asiantuntijan mukaan Natolla ei ole suunnitelmia auttaa Suomea, jos se joutuisi Venäjän hyökkäyksen kohteeksi.

– Ajatus on, että Nato suojelee ensisijaisesti jäseniään, eikä Suomi ole puolustusliiton jäsen, Viron ICDS-ajatushautomon tutkija Martin Hurt toteaa Ylelle.

Sama logiikka pätee hänen mukaansa nopean toiminnan JEF-joukkoihin, joissa Suomi on mukana. Joukon suurin sotilasmahti on Britannia, ja nopea osasto pohjaa muun muassa Britannian laivastoon, ilmavoimiin ja merijalkaväkeen. JEF-yhteistyön maat ovat Britannian lisäksi Hollanti, Baltian maat sekä Pohjoismaat Islantia lukuun ottamatta.

– Suomi on päättänyt olla Naton ulkopuolella. Ei-jäsenillä ei ole samoja oikeuksia kuin jäsenillä, Martin Hurt sanoo.

Hurtilta kysytään haastattelussa Naton suhtautumisesta Suomen puolustamiseen mahdollisessa suuren luokan konfliktissa.

– Tällaisesta ei ole mitään suunnitelmia. Jos Suomen puolustamiseen on poliittista tahtoa, siihen pitäisi myös löytää sotilaalliset resurssit, hän vastaa.

Viron Nato-pataljoonaa ja Puolan brittiläisiä valmiusjoukkoja komentava brittiläinen eversti Paul Clayton luonnehti Suomea ”vahvaksi liittolaiseksi” Lännen Median haastattelussa. JEF-joukoissa on hänen mukaansa kyse samanmielisten liittolaisten yhteistyöstä kriisien varalle.

– Suomi muodostaa vahvan pohjoisen rintaman. Venäjä ei pysty uhkaamaan Baltiaa sivustasta, hän totesi.

Claytonin mukaan JEF-joukkoja ei automaattisesti suunnattaisi kuitenkaan Suomeen, jos maa joutuisi konfliktiin Venäjän kanssa.

– Nato katsoo, mikä on paras paikka käyttää joukkojamme. Se voi olla Suomi, mutta se voi olla myös Keski-Eurooppa. Kriisi tuskin olisi yhdessä paikassa, vaan koko rintaman leveydellä, arvioi Clayton.

Viron puolustusvoimien Suomen sotilasattasean, everstiluutnantti Tomas Uustalin mukaan sillä ei ole merkitystä, että Suomi ei ole Naton jäsen.

– Suomi kuuluu Naton laajennettujen mahdollisuuksien kumppaneihin ja kuulumme molemmat EU:hun. Näissä merkeissä yhteistyömme on täysin ymmärrettävää, hän totesi LM:lle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)