Suomen lippu urheilustadionin edessä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Viro vertasi: Tämä kaikki Suomessa kalleinta

Oluesta maksetaan Helsingissä lähes 100 prosenttia enemmän kuin Tallinnassa.

Hedelmät, vihannekset ja alkoholijuomat ovat Suomessa EU-maiden kalleimpia.

Asia ilmenee Viron taloustutkimuslaitoksen tekemästä Suomen ja Viron hintavertailusta. Vertailussa on mukana noin viisikymmentä tuotetta ja palvelua.

Vertailun perustella Suomen hinnat ovat EU:n keskitasoa noin 20 prosenttia kalliimpia, ja Suomi on suhteellisesti kolmen kalleimman EU-maan joukossa myös leivän, vaatteiden ja alkoholittomien juomien sarjassa.

Tuoteryhmittäin kaikista kalleimpia tuotteita Suomessa Viroon verrattuna ovat porkkanakilo, puolen litran Coca-Cola, kanafile ja kuljettajalta ostettu joukkoliikenteen kertalippu.

Esimerkiksi porkkanakilo maksoi vertailuhetkellä Helsingissä 1,38 euroa, kun Tallinnassa sen sai 0,54 eurolla. Ero on 156 prosenttia.

Kärkeen kiilaavat myös eri alkoholijuomat. Tuoteryhmittäin verrattuna eniten sai maksaa Carlsbergin oluesta, jonka Virossa saa 1,61 eurolla, Helsingissä 3,12 eurolla. Seuraavaksi suurin ero on 0,7 litran Viru Valge -vodkalla, jonka Virossa sai 12,99 eurolla, Suomessa 21,19 eurolla. Oluen kohdalla hintaero on Viron eduksi 94 prosenttia, vodkan kohdalla 63 prosenttia.

Vertailun perusteella Suomessa on kuitenkin muutamia tuotteita, jotka ovat Viron hintoja matalampia. Nämä ovat kertakäyttövaipat, D-vitamiini, kahvi, tee, suklaa ja särkylääkkeet.

Esimerkiksi vaipat ovat Helsingissä 30 prosenttia ja  D-vitamiinit 21-prosenttia halvempia kuin Tallinnassa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt