Viron valtiovarainministeri Martin Helme. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Viro palkkasi FBI:n ex-johtajan tutkimaan rahanpesua

Yhdysvaltalainen lakitoimisto auttaa Viroa pohjoismaisiin pankkeihin liittyvässä rahanpesuskandaalissa.

Viron valtiovarainministeri Martin Helme on solminut kaksivuotisen ja kolmen miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen amerikkalaisen lakitoimisto Freeh Sporkin & Sullivan LLP:n kanssa, kertoo virolaislehti Postimees. Toimisto auttaa Viroa Yhdysvalloissa käynnissä olevissa rahanpesututkimuksissa, joissa tutkitaan pohjoismaisten pankkien ja niiden Viron-sivuliikkeiden kautta tehtyjä rahanpesuun liittyviä miljardien dollarien arvosta tehtyjä valuuttasiirtoja.

– Viime vuosien rahanpesutapauksissa Viron maine on kärsinyt huomattavasti. Kuten tiedämme, on eri maissa alettu tutkia Virossa toimivien pankkien ja niiden sivuliikkeiden toimintaa, joka on ollut rahanpesunvastaisten sääntöjen vastaista. Tutkimuksia on käynnistetty myös Yhdysvalloissa. Virolle on erittäin oleellista, että nämä monimutkaiset tapaukset saataisiin perustellusti tutkittua ja saisimme mahdollisimman paljon tietää, mitä menneinä vuosina todella tapahtui, sanoi valtiovarainministeri Helme.

Helme myös korosti, että Viron etujen mukaista on tehdä mahdollisimman aktiivista yhteistyötä Yhdysvaltojen tutkintaviranomaisten kanssa, ja että myös Viron valtio voisi määrätä sääntöjä rikkoineille pankeille sakkoja.

– Jos tutkimusten tuloksena pankeille määrätään sakkoja, voisi Viron valtio myös osallistua siihen. Valtiona olemme tässä prosessi kärsinyt osapuoli. Näin ollen onkin oleellista, että meillä on USAssa vahva ja kokenut kumppani.

Lakitoimiston edustajina Viroa avustavat Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n johtajana vuosina 1993-2001 toiminut Louis Freeh ja tunnettu talousrikostutkija Ronald K. Noble, joka toimi kansainvälisen poliisijärjestön Interpolin johtajana vuosina 2000–2014.  Lisäksi Viro-ryhmään kuuluu Walter Donaldson, joka toimi aiemmin Bank of American petostutkintaosaston johtajana.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt