Viro nostaa alkoholiveroa suunniteltua enemmän – näin se näkyy hinnoissa

Viron parlamentti hyväksyi maanantaina kiistanalaisen verouudistuspaketin.

Viron yleisradion mukaan Viron hallituksen ajamista verouudistuksista väännettiin kättä pitkään. Lopulta veroäänestyksestä tuli samalla hallituksen luottamusäänestys. Jos se ei olisi mennyt läpi, olisi hallitus eronnut.

Verouudistuksen myötä sosiaaliveroa alennetaan 33 prosentista 32,5 prosenttiin vuonna 2017 ja 32 prosenttiin vuonna 2018. Verovapaan ansiotulon yläraja nostetaan 205 euroon kuukaudessa.

Lisäksi polttoaineverotusta kiristetään 10 prosentilla vuodessa kolmen vuoden ajan vuodesta 2016 alkaen.

Suomalaisten kannalta kenties mielenkiintoisimmat muutokset liittyvät alkoholin ja tupakan verotukseen. Molempia aiotaan kiristää 15 prosentilla aiemmin suunnitellun 10 prosentin sijaan vuonna 2016. Alkoholin ja tupakan veroa aiotaan korottaa vielä 10 prosentilla vuosien 2019–2020 aikana. Viron edellinen hallitus päätti jo 15 prosentin korotuksesta alkoholiveroon. Se astui voimaan tänä vuonna.

Korotuksen vaikutus alkoholijuomien hintoihin ei ole kuitenkaan vielä kovin suuri. Tällä hetkellä esimerkiksi oluen alkoholiveron määrä on Virossa 7,22 euroa ja väkevien juomien 18,89 euroa litralta puhdasta alkoholia. Korotuksen myötä oluesta kannetun veron määrä nousee siis ensi vuonna vain hieman yli eurolla ja väkevien hieman alle 3 eurolla litraa puhdasta alkoholia kohden. Suomessa oluesta kannetaan veroa 32,05 euroa litralta puhdasta alkoholia ja väkevistä 45,55 euroa.

Uudistuksia puolsi 58 parlamenttiedustajaa ja vastusti 41. Oppositiossa istuva Viron keskusta luovutti parlamentille viime viikolla veronkorotuksia vastustavan adressin, jonka oli allekirjoittanut 27 000 ihmistä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt