Verkkouutiset

”Virkamies Lapissa ei enää päätä, saako etelässä yrittäjä tehdä hääkampauksen”

Kansanedustaja iloitsee aukiolojen poikkeuslupahakemusten jäämisestä historiaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vuodenvaihteeseen asti Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Ely teki päätökset kauppojen ja parturi-kampaamojen aukiolojen poikkeuslupahakemuksista. Luvan joutui Lapista hakemaan esimerkiksi Hämeessä toimiva kampaaja itsenäisyyspäivän tai uusmaalainen parturi juhannuksen aukioloa varten.

– Lappilainen virkamies tai ainakin Lapissa töitä tekevä virkamies siis tiesi paremmin kannattiko loppilaisen tai jonkun muun parturi-kampaajan palvella asiakasta juhlakampauksen suhteen. Olihan tilanne surkuhupaisa, loppilainen kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) ihmettelee blogissaan.

Kokoomuksen ajama aukioloaikojen vapautuminen toteutui 1.1.2016.

– Tärkeä kirjaus meille oli niin sanottu pienen yrittäjän turvalauseke, eli kauppakeskuksessa tai muussa myymäläkeskuksessa toimiva pienyrittäjä saa kuitenkin jatkossakin oikeuden pitää liikkeensä suljettuna yhtenä päivänä viikossa. Jokaiselle siis taataan oikeus vapaapäivää eikä tätä voida sivuuttaa edes kauppakeskuksen vuokrasopimuksilla ja -ehdoilla, Heinonen kirjoittaa.

Hänen mukaansa aukiolosäännökset olivat vaikeaselkoisia ja sekavia, ja niihin vaikuttivat ”lukuisat erilaiset asiat kaupan sijainnista maan alla renkaiden päällä olemiseen ja myytävistä tuotteista kaupan kokoon asti”. Sallittu aukiolo riippui muun muassa myymälän toimialasta, myytävistä tuotteista, myymälän sijainnista, pinta-alasta, kellonajasta ja kalenterikuukaudesta.

– Nyt meilläkin luotetaan siihen, että tuo kampaaja itse tai ruokakauppa tietää koska kauppaa kannattaa auki pitää.

– Siis parasta aukioloaikaa etsitään yhdessä asiakkaiden kanssa. Esimerkiksi kesäsunnuntaisin voi suosituilla mökkipaikkakunnilla olla nykyistä pidempiä aukioloaikoja. Kuulostaa järkevältä.

Heinonen uskoo tämän tarkoittavan parempaa palvelua kaupan asiakkaille, mutta ”pidemmät aukioloajat tarkoittavat myös lisätunteja ja varmasti myös lisää työntekijöitä kaupan alalle”. Kaupan liiton 2012 kyselyssä viimeisen kahden vuoden aikana 38 prosenttia aukioloaikojaan muuttaneista yrityksistä oli palkannut lisää osa-aikaisia työntekijöitä ja 35 prosenttia oli lisännyt osa-aikaisten tuntimääriä.

Ruotsissa vapautuksen jälkeen työllisyys kasvoi 1,5 prosenttia ja liikevaihto viisi prosenttia. Hinnat eivät peloista huolimatta nousseet.

– Huomenna loppiaisena siis kaupan kilpailuasetelmaa eivät enää vääristä annetut tai antamattomat poikkeusluvat, vaan kauppiaat ympäri Suomen saavat itse päättää kannattaako kauppaa pitää auki, Timo Heinonen iloitsee.

Loppiaisena eli keskiviikkona ovat nyt auki esimerkiksi 700, S-kauppaa, 500 K-kauppaa ja lähes kaikki Siwat ja Valintatalot.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)