Verkkouutiset

Virittikö Kim Jong-un Etelä-Korealle ansan?

Asiantuntijan mukaan neuvottelualoite olympialaisista on vain hämäystä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un saattaa olla lyömässä kiilaa Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean liittolaissuhteeseen, arvioi arvostetun Council on Foreign Relations -ajatushautomon (CFR) tutkimusjohtaja Scott Snyder.

Kim Jong-un ilmoitti uudenvuodenpuheessaan olevansa valmis keskustelemaan rauhallisen ympäristön luomisesta Etelä-Korean talviolympialaisille helmikuussa. Etelä-Korea hyväksyi tarjouksen ja ehdotti, että korkean tason neuvottelut käytäisiin ensi viikolla Koreoiden rajalla sijaitsevalla demilitarisoidulla vyöhykkeellä.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-inin mukaan yhteistyö olympialaisten tiimoilta voisi olla ratkaiseva tilaisuus jännitteiden vähentämiseksi Korean niemimaalla. Maiden suhteet ovat kiristyneet viime vuosina äärimmilleen Pohjois-Korean ydinaseohjelman vuoksi.

Snyder kuitenkin epäilee Kim Jong-unin vilpittömyyttä.

– Tosiasiassa tarkoituksena on asettaa Etelä-Korean presidentti Moon mahdottomaan poliittiseen tilanteeseen, Snyder toteaa uutissivusto Defense Onen julkaisemassa kirjoituksessa.

– Moon haluaa järjestää rauhalliset talviolympialaiset ja avata neuvotteluyhteyden naapurinsa kanssa. Mutta Moon ei voi antaa periksi Pohjois-Korean ydinasekiristykselle, joka pyrkii heikentämään Etelä-Korean ja Yhdysvaltain liittolaissuhdetta.

Kim Jong-un muistutti uudenvuodenpuheessaan, että Yhdysvallat on Pohjois-Korean ydinaseiden kantaman päässä.

– Moon ei voi myöskään hylätä Yhdysvaltain johtamaa kansainvälistä painostuskampanjaa Pohjois-Korean ydin- ja ohjusohjelmia vastaan, Snyder kirjoittaa.

Snyder kertoo Kim Jong-unin keskusteluehdotuksen perustuvan Pohjois-Korean pitkäaikaiseen strategiaan, jonka mukaan eteläkorealaisten tulisi irrottautua Korean niemimaan asioihin puuttuvista ulkovalloista ja yhdistyä Pohjois-Korean kanssa.

– Tämä suunnitelma ei ole yhteensopiva Pohjois-Koreaa vastaan suunnatun USA:n johtaman kansainvälisen painostuskampanjan kanssa. Lisäksi Etelä-Korea luottaa siihen, että liittolaissuhde USA:n kanssa suojaa sitä.

– Siten keskustelunavaus on houkutteleva Moonin poliittisten tavoitteiden kannalta, mutta samalla se yrittää pakottaa hänet valitsemaan rauhallisten olympiakisojen ja USA:n liittolaissuhteen välillä.

Snyderin mukaan Kim Jong-un yrittää luora eripuraa Moonin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin välille.

– Sekä Moon että Trump ovat vakuutelleet liittolaissuhteen voivan hyvin ideologisista eroavaisuuksistaan huolimatta. Pohjois-Korean keskustelunavaus voi pyrkiä käyttämään hyväksi presidenttien eriäviä näkemyksiä siitä, miten Pohjois-Korean suhteen pitäisi menetellä.

Moon ehdotti viime kuussa Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen sotaharjoitusten lykkäämistä kisojen jälkeiseen aikaan jännityksen liennyttämiseksi. Pohjois-Korean hallinto on toistuvasti kritisoinut sotaharjoituksia väittäen niiden olevan hyökkäysvalmisteluita.

– Pohjois-Korean lisääntyneet vaatimukset harjoitusten lykkäämiseksi voisivat luoda jännitteitä Soulin ja Washingtonin välille, Snyder toteaa.

– Moonin ongelma on se, että hänen poliittiset tavoitteensa voivat ajaa hänet ansaan. Jos Moon joutuu tekemään myönnytyksiä, se voi heikentää Etelä-Korean ja USA:n liittolaissuhdetta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)