STM:n Kirsi Varhila (vas.), THL:n Mika Salminen ja pääministeri Sanna Marin tiedotustilaisuudessa elokuussa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

”Viranomaisten ja poliitikkojen tulisi pyytää anteeksi”

Professorien mielestä hallinnon tulisi kertoa olleensa maskeista väärässä.

Suomessa käytiin koronaepidemian alussa kuukausia väittelyä siitä, tulisiko maskit ottaa käyttöön ja onko niistä hyötyä. Nyt toisen aallon myötä maskeista on tulossa arkipäivää, joskin kangerrellen, mutta keväällä THL ja STM olivat asiasta kielteisellä kannalla.

Pirkko Vihko on Oulun yliopiston biolääketieteen professori ja työterveyshuollon ja kliinisen kemian erikoislääkäri. Twitterissä hän toivoo viranomaisten ja poliitikkojen anteeksipyyntöä maskivenkoilusta.

– Jos halutaan lisätä maskien käyttöä, viranomaisten ja poliitikkojen tulee kertoa, että he ovat olleet väärässä, pyytää anteeksi ja kertoa miksi maskeja tulee käyttää. Vastuun välttely on selkärangatonta halllintoa, Pirkko Vihko twiittaa.

Ihmisoikeusprofessori Martin Scheinin katsoo Helsingin Sanomissa, että THL ja STM ovat ”istuneet kahdella tuolilla” epidemian hoidossa. Hänen mukaansa viranomaisilta on tullut jatkuvasti kahta viestiä maskien tehokkuudesta.

– Sitten on yleisimmin huojuttu siinä, halutaanko epidemiaa tukahduttaa vai hallita. Tämä on johtanut siihen, että keskustelu maskeista on ollut epäjohdonmukaista ja suoraan sanottuna raivostuttavaa, Martin Scheinin toteaa HS:ssa.

Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun professori Jussi Kivistö kysyy ”mikä on STM:n ja THL:n oma vastuu asiassa?”.

– Systemaattinen maskien dissaus keväällä oli todella paha virhe, professori Jussi Kivistö twiittaa.

LUE MYÖS:
Sanna Marin: Kasvomaskeista ei ole kiistatonta tietoa (VU 6.5.2020)
Näkökulma: Levitä tätä, älä virusta: Maski on rakkautta (VU 1.6.2020)

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt