X
SULJE MAINOS
Jalankulkijoita Moskovassa 4. joulukuuta. LEHTIKUVA/AFP

Viralliset luvut eivät täsmää – Venäjällä 230000 ”liikakuolemaa”

Venäjällä tilastoitiin marraskuussa yli 2500 niin sanottua ylimääräistä kuolemantapausta päivässä.

Kaikista syistä johtuvia kuolemantapauksia, joita pidetään tarkimpana indikaattorina koronaviruksen vaikutusten arvioinnissa, oli kuluvan vuoden marraskuussa 78 541 eli 56 prosenttia enemmän kuin marraskuussa 2019, kertoo The Moscow Times.

Uusien lukujen mukaan Venäjällä kuoli enemmän ihmisiä tämän vuoden marraskuussa kuin yhdessäkään kuukaudessa viimeisen 16 vuoden aikana.

Kuolemien lisääntyminen oli melkein seitsemän kertaa enemmän kuin Venäjän kansallisen Covid-19-ryhmän virallisesti ilmoittamien koronaviruskuolemien määrä.

Lehden mukaan uudet ylimääräiset kuolematiedot herättävät edelleen kysymyksiä Venäjän virallisista koronavirustilastoista, joita on kritisoitu pandemian alusta lähtien.

Venäjän valtion tilastotoimisto Rosstat ilmoitti maanantaina, että koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia oli marraskuussa 35 645, mutta lisäsi, että yli kolmanneksessa näistä tapauksista korona oli joko toissijainen tekijä tai sillä ei ollut lainkaan merkitystä potilaan kuolemaan. Tämä laskentakäytäntö on vastoin Maailman terveysjärjestö WHO:n ohjeita.

Maan Covid-ryhmä, joka julkaisee päivittäin infektioiden ja kuolemantapausten määrän, ilmoitti aluksi vain 11 905 kuolemantapausta kuukauden aikana.

Kaiken kaikkiaan Venäjällä tilastoitiin lähes 230 000 kuolemaa enemmän tammikuun ja marraskuun välisenä aikana kuin vastaavalla ajanjaksolla viime vuonna.

Maanantaina pidetyssä hallituksen kokouksessa varapääministeri Tatjana Golikova sanoi Moscow Timesin mukaan, että yli 80 prosenttia ”liikakuolemista” liittyi koronavirukseen. Se vastaisi yli 181 000 koronan aiheuttamaa kuolemantapausta eli 58 prosenttia enemmän kuin Rosstatin julkaisema luku, joka on 114 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa sitten pandemian alun.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt