X
SULJE MAINOS
Ilmastokokous Glasgow’ssa. / LEHTIKUVA / AFP Paul Ellis

Ville Niinistön mukaan jarruttajilla on liikaa valtaa

Glasgow’n COP26-ilmastokokous on venynyt yliajalle.

Vihreiden europarlamentaarikko ja entinen ympäristöministeri Ville Niinistö kommentoi Twitterissä yliajalle venyneitä Glasgown ilmastoneuvotteluja.

Niinistön mukaan YK:n ilmastokokouksessa käydään turhaa ”oman byrokraattiskonservatiivisen kuplan vääntöä”. Europarlamentaarikko arvioi maailman elävän jo ilmastokriisin oloissa.

– Valtaa on liikaa jarruttajilla, Niinistö toteaa.

COP26-neuvottelujen oli tarkoitus päättyä virallisesti 12. marraskuuta kello 20 Suomen aikaa, mutta jo perjantaina päivällä oli selvää, että aikataulu tulee venymään.

Suurimmat erimielisyydet liittyvät Helsingin Sanomien mukaan yhä rahoitukseen ja kansainväliseen markkinamekanismiin eli siihen, miten maat voivat käydä kauppaa päästövähennyksillä.

– Tärkeintä, että päätöksessä säilyisi vaade korjata sitoumuksia jo lähivuosina sekä fossiilien vähentäminen, Niinistö sanoo.

YK:n ilmastokokouksen ongelmana on pidetty sitä, että päätösten on oltava yksimielisiä.

– Siksi Saudi-Arabian, Venäjän, Australian ja Kiinan kaltaisten jarrujen kannat korostuvat. Toisaalta uusia maiden sitoumuksia ja eri maaryhmien julistuksia kivihiilen ja metsäkadon lopettamisesta on jo tehty, Ville Niinistö toteaa.

Glasgow’n kokouksen tavoitteena on 1,5 asteen lämpenemisessä pysyminen ja Pariisin vuoden 2015 ilmastosopimuksen sääntöjen viimeistely. Ne koskevat muun muassa hiilimarkkinoita ja päästövähennyksistä ilmoittamista.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt