Alkoholikauppa Viron ja Latvian rajalla. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Alkoholiveron korotuksen karu tulos Virossa: Viinaralli Latviaan kiihtyy

Viron alkoholiveron korotus on vähentänyt verotuloja ja kiihdyttänyt Latvian rajakauppaa.

Alkoholiverotuottojen arvioidaan laskevan Virossa jopa panimoteollisuuden esittämiä uhkakuvia enemmän, kertoo virolainen Ärileht.

Viron valtiovarainministeriö ennakoi alkoholiveron kartuttavan tänä vuonna valtion kassaa 276 miljoonalla eurolla. Summaa jouduttiin syksyllä korjaamaan alaspäin 238 miljoonaan euroon. Virolaiset alkoholijuomien valmistajat puolestaan arvioivat verotuloja kertyvän 234 miljoonaa euroa.

Uusimpien laskelmien mukaan jopa alkoholituottajien arvio oli laskettu yläkanttiin. Verotulot näyttävät jäävän alle 230 miljoonaan euroon.

Alkoholijuomien valmistajat ovat varoittaneet Viron hallitusta verotulojen laskusta useasti kuluvan vuoden aikana.

– On surullista, että yrittäjäjärjestöjen ja yrittäjien analyysit ja ennusteet on yksinkertaisesti jätetty huomioimatta. Nyt olemme tilanteessa, jossa harkitsemattomin askelin ruokimme rajakauppaa, joka vie rahaa pois Viron budjetista, sanoo Saku oluttehtaan johtaja Jaan Härms Ärilehdelle.

Heinäkuussa voimaan astunut alkoholiveron korotus on lisännyt juomien ostamista Latviasta. Alkoholivero nousee Virossa myös ensi vuonna. Hallitus päätti kuitenkin marraskuussa puolittaa korotukset viinan ja oluen osalta rajakaupan hillitsemiseksi.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt