Verkkouutiset

Vuosi 2018 oli historian paras: tässä perusteet

Ihmiskunnan asiat ovat paljon paremmin kuin useimmat uskovat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Vuosi 2018 oli ihmiskunnan historian paras, Pulitzer-palkittu kirjailija-toimittaja Nicholas Kristof julistaa New York Timesin vuosittaisessa kolumnissaan maailman tilasta.

Hänen mukaansa ihmiset uskovat maailman olevan matkalla helvettiin.

– Romahtaako ensin talous, sulavatko jäätiköt vai viekö meidät sota ja kaaos, hän kysyy retorisesti.

Todellisuus on Kristofin mukaan kuitenkin täysin toinen. Hän listaa kirjoituksessaan faktoja, joiden perusteella asiat menevät todellisuudessa paremmin kuin koskaan.

Peräti 295 000 ihmistä sai viime vuonna joka päivä ensi kertaa sähköt, 305[nbsp]000 ihmistä päivässä pääsi taas ensi kertaa nauttimaan puhtaasta juomavedestä ja 620[nbsp]000 ihmistä pääsi joka päivä Internetiin ensi kertaa.

– Näin suuri osa ihmiskunnasta ei ole koskaan aiemmin historiassa osannut lukea, kuulunut keskiluokkaan, elänyt näin pitkään, voinut käyttää ehkäisyä tai luottaa siihen, että heidän lapsensa selviävät hengissä, Nicholas Kristof kertoo.

Esimerkiksi lapsikuolleisuus on laskenut valtavasti. Viime vuonna neljä prosenttia maailmassa syntyneistä lapsista kuoli ennen viidettä ikävuottaan. Vuonna 1960 luku oli 19 prosenttia ja vuonna 2003 seitsemän prosenttia. Nicholas Kristof huomauttaa, että vaikkapa Brasiliassa tai Meksikossa syntyvä lapsi menehtyy alle 5-vuotiaana nyt yhtä todennäköisesti kuin amerikkalainen lapsi 1970-luvulla.

– Edistyksen suitsuttaminen aikana, jona yllämme roikkuu niin paljon teurastusta, vääryyttä ja uhkia voi kenties vaikuttaa yltiöoptimistiselta tai tahdittomalta – mutta uutisoin tästä teurastuksesta ja vääryydestä päivittäin. Kirjoitan tämän vuotuisen kolumnin edistyksestä saattaakseni nämä tragediat oikeisiin mittasuhteisiin, Kristof toteaa.

Vääriä käsityksiä

– Median tulisi kertoa ihmisille maailmasta, mutta todellisuudessa useimmat amerikkalaiset ja myös muiden maiden kansalaiset ovat käsittämättömän pihalla todellisuudesta.

Nicholas Kristof mainitsee esimerkkinä käsityksen köyhyydestä. 90 prosenttia amerikkalaisista vastaa kyselyissä globaalin köyhyyden pahenevan tai pysyvän ennallaan.

– Todellisuudessa köyhyyden valtavaa vähenemistä voidaan pitää tärkeimpänä kehityskulkuna maailmassa.

Luvut puhuvat puolestaan.

1950-luvulla valtaosa maapallon väestöstä eli ”äärimmäiseksi köyhyydeksi” määritellyssä tilassa. 1980-luvulla samassa jamassa oli yhä 44 prosenttia ihmisistä. Nyt äärimmäisessä köyhyydessä elää enää alle 10 prosenttia maailman väestöstä.

Ihmiset arvioivat myös esimerkiksi rokotuksien laajuutta täysin väärin. Kysyttäessä ihmiset arvioivat, että noin 35 prosenttia maailman lapsista on saanut rokotuksen. Todellisuudessa peräti 86 prosenttia kaikista maailman lapsista on saanut rokotuksen kurkkumätää, jäykkäkouristusta ja hinkuyskää vastaan.

Kristof lainaa maineikasta terveystutkijaa, tohtori Hans Roslingia.

”Kaikki näyttävät ymmärtävän maailman aivan totaalisen väärin. Kaikki joilta kysyn, uskovat maailman olevan pelottavampi, väkivaltaisempi ja toivottomampi – lyhyesti sanottuna dramaattisempi – kuin mitä se oikeasti on”, Rosling toteaa viime vuonna julkaistussa ja viimeisekseen jääneessä kirjassaan Faktojen maailma.

– Kiristele hampaitasi presidentti Trumpille tai Nancy Pelosille vapaasti kaikkina muina päivinä. Mutta pidä tänään tauko (ihan nanosekunniksi) ja ymmärrä, että tärkein asia maailmassa ei ole trumpilainen pöyhkeily. Se voi mieluummin olla se, että maailman köyhimmät ja epätoivoisimmat asukkaat nauttivat yhä useammin lukutaidosta ja hyvinvoinnista, Nicholas Kristof sanoo.

LUE MYÖS:

Tämä tietovisa muuttaa käsityksesi maailmasta

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)