Vihreät juhlivat vaalivoittoa eduskuntavaalien vaalivalvojaiset Helsingissä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Vihreiden vaalimenestys jäi odotettua vaisummaksi

Vihreiden ehdokas jäi neljässä vaalipiirissä ensimmäisenä eduskunnan ulkopuolelle.

Vaalivoitosta huolimatta vihreiden menestys eduskuntavaaleissa jäi heikommaksi kuin mitä ennakkoon odotettiin.

Vihreät sai 11,5 prosenttia äänistä ja 20 paikkaa eduskunnasta. Puolueen kannatus kasvoi kolmella prosenttiyksiköllä ja paikkamäärä viidellä kansanedustajalla.

Viimeisimmätkin puoluekannatusmittaukset ennustivat vihreille toteutunutta parempaa kannatusta. Ylen vaaliviikon torstaina julkaisema gallup mittasi vihreille 12,2 prosentin kannatuksen ja Helsingin Sanomien tiistaina julkaisema gallup 12 prosentin kannatuksen. Kummassakin gallupissa vihreiden kannatus oli laskenut edellisestä mittauksesta. Vihreiden vaaliessa toteutunut kannatus oli 0,5-0,7 prosenttiyksikköä gallupeissa mitattua matalampi.

Yle viimeisin paikkamääräennuste lupaili vihreille 26 paikkaa. Paikkamäärä oli laskettu kuuden viimeisimmän kannatusmittauksen perusteella. Vihreä lanka puolestaan povasi vihreille viimeisimmässä ennusteessaan 23 paikkaa. Aiemmat ennusteet ennakoivat vielä korkeampaa paikkamäärää. Toteutunut paikkamäärä oli 20.

Vihreiden ehdokas jäi vertailuluvuissa ensimmäisenä rannalle eduskunnasta neljässä vaalipiirissä. Näitä vaalipiirejä ovat Varsinais-Suomi (Elina Rantanen Turusta), Pirkanmaa (Oras Tynkkynen Tampereelta), Savo-Karjala (Harri Auvinen Kuopiosta) ja Lappi (Riikka Karppinen Sodankylästä). Lapissa ero viimeiseen keskustan paikkaan on tosin vain seitsemän ääntä, ja tilanne voi muuttua tarkastuslaskennassa.

Vaalipiirin viimeisen paikan vihreät nappasi Kaakkois-Suomessa, josta Kaakkois-Suomen vihreiden toiminnanjohtaja, diplomi-insinööri Hanna Holopainen Lappeenrannasta nousi eduskuntaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt