Vihreiden lähtö hallituksesta lähellä

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö (vihr.) vahvisti puolueensa lähtevän hallituksesta, jos Fennovoiman periaatelupa hyväksytään.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö tyrmää Fennovoiman uudistetun periaateluvan hyväksymisen. Niinistön mielestä ydinvoimahankkeissa on monenlaisia, mutta ”on vaikea kuvitella huonompaa hanketta kuin Fennovoima”, Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Niinistö nosti argumentaatiossaan vahvasti Venäjä-kortin esiin.

– Suomi olisi asettamassa itsensä riippuvuussuhteeseen Venäjästä. Venäjä käyttää hanketta hyväkseen omassa propagandassa, Niinistö sanoi.

Hän muistutti, että hanketta on perusteltu energiaomavaraisuudella, mutta nyt siitä on tulossa ”Fennovoiman ja Rosatomin hanke”

– Jos valtioneuvosto päättää hyväksyä Fennovoimalle ja Rosatomille luvan, vihreät eivät voi jatkaa tällaisessa hallituksessa, Niinistö sanoi.

Niinistö arvosteli rajusti asian valmistelua.

– Fennvoiman hankkeen valmistelu on ollut täynnä poliittista kikkailua ja sanoilla pelailua. Vihreät eivät halua osallistua tällaiseen pelaamiseen.

Niinistö viittasi kikkailulla puheisiin energiaomavaraisuudesta ja myös omistuspohjaa koskevaan keskusteluun. Erityisesti Niinistö haastoi kokoomusta ja SDP:tä. Puheenjohtaja oli jo selvästi riisuutunut ministeriroolista kohti oppositiopuolueen puheenjohtajaa.

– On erikoista, että joku rationaalinen henkilö voisi kannattaa hanketta. Tämä on viesti SDP:lle ja kokoomukselle. Onko ydinvoiman kannattajille mitään rajaa? Niinistö kysyi.

Vihreät tulkitsevat Fennovoiman lupaa täysin uudeksi periaateluvaksi. Hallitusohjelmassa vihreät saivat läpi linjan, jonka mukaan uusia periaatelupia ei myönnetä.

Ville Niinistö piti tiedotustilaisuuden sen jälkeen, kun elinkeinoministeri Jan Vapaavuori kertoi esittävänsä torstaina valtioneuvostolle Fennovoiman luvan hyväksymistä ja TVO:n luvan epäämistä. Niinistö sanoi, että vihreät lähtevät hallituksesta heti torstaina, jos hallitus siunaa Vapaavuoren esityksen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt