Henna Virkkunen. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

”Vihreiden kelkka näyttää omituisesti kääntyneen”

Kemin tehdas ja kestävät investoinnit eivät Henna Virkkusen mukaan uhkaa hiilinieluja.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen pitää käsittämättömänä vihreiden asettumista poikkiteloin Kemin uuden tehdasinvestoinnin edessä.

– Metsät kasvavat Suomessa enemmän kuin koskaan. Niiden käyttöä voidaan edelleen kestävästi lisätä toisin kuin vihreät väittävät. Erityisesti Pohjois-Suomessa laskelmien perusteella puuta riittää hyvin, Virkkunen sanoo.

Hän muistuttaa, että vielä viisi vuotta sitten Äänekosken biotuotetehdasinvestoinnin aikaan silloinen vihreiden puheenjohtaja ja ympäristöministeri Ville Niinistö piti vastaavaa tehdasta merkittävänä ekotekona. Niinistö käynnisti pilottihankkeen tehtaan ympäristölupien vauhdittamiseksi.

Virkkusen mukaan nyt vihreiden ”kelkka näyttää omituisesti kääntyneen”.

– Biotuotetehtaassa on kyse juuri sellaisesta investoinnista, joita nyt tarvitaan. Samalla kun saamme Suomeen lisää työtä, voimme osaltamme olla ratkaisemassa suuria globaaleja haasteita niin puhtaan energian kuin uusien biopohjaisten tuotteidenkin kautta. Sekä Suomi että maapallo voittavat, kokoomusmeppi sanoo.

– Kestävät investoinnit eivät uhkaa hiilinieluja.

Metsäteollisuuskonserni Metsä Group ilmoitti perjantaina suunnittelevansa 1,5 miljardin euron tehtaan rakentamista Kemiin. Toteutuessaan tehdas työllistäisi tuhansia ihmisiä.

Henna Virkkusen mielestä hallitusneuvottelijat eivät juuri parempaa vappulahjaa olisi voineet saada.

– Sen lisäksi että investointi tuo työtä ja vientituloja, se myös nostaa tuntuvasti Suomen uusiutuvan energian määrää ja tuo markkinoille lisää biopohjaisia tuotteita fossiilisia raaka-aineita korvaamaan. Juuri tämän eteen Euroopan unionissa on viime vuodet tehty työtä, Virkkunen sanoo.

Hänen mukaansa myös uuden tehtaan vaatimat investoinnit liikenneinfrastuktuuriin ovat nekin linjassa eurooppalaisten tavoitteiden kanssa. Päärata Helsingistä Tornioon saakka on juuri nostettu CEF-asetuksessa EU:n liikennerahoituksen piiriin. Virkkunen toimi asetuksessa EU-parlamentin neuvottelijana.

– Uuden hallituksen on nyt sitouduttava osaltaan tekemään tarvittavat liikenneinvestoinnit. Ne eivät hyödytä pelkästään pohjoista, vaan koko Suomea, Virkkunen sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt