Antero Vartia. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Vihreiden kansanedustaja: Tuloeroja on oltava, ne eivät ole Suomessa ongelma

Antero Vartia kaipaa parempia kannustimia työn vastaanottamiseen.

Kansanedustaja Antero Vartian (vihr.) mukaan tuloerot eivät Suomen mittakaavassa ole ongelma, eikä niistä saisi myöskään luoda sellaista mielikuvaa.

– Me emme saa luoda mielikuvaa ongelmasta, jos ongelmaa ei tosiasiassa ole, Vartia sanoo yhteisöpalvelu Twitterissä kansanedustaja Paavo Arhinmäen (vas.) kanssa käymässään keskustelussa.

Vartian mukaan tämä saattaa aiheuttaa saman vahingon, kuin tilanne jossa ongelma olisi todellinen. Hänen mukaansa tuloerojen sijaan köyhyys on kuitenkin todellinen ongelma.

– Jos haluamme taklata kannustinongelmia, on oltava tuloeroja. Oikein mitoitettuna tuloerot nostavat ihmisiä köyhyydestä.

Tuloeromuutokset ovat hänen mukaansa olleeet marginaalisia. Tulonsiirtoja enemmän hän kaipaa ihmisille mahdollisuuksia olla osallisina yhteiskunnassa. Tässä kannustimilla on iso rooli.

– Parantamalla kannustimia ottaa työtä vastaan vähennämme köyhyyttä ja samalla, ehkä intuition vastaisesti, vähennämme tuloeroja.

Arhinmäki ihmettelee Vartian näkemyksiä.

– Toisenlaisen käsityksen vihreiden linjasta on saanut eduskuntapuheista.

Hänen mukaansa vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto on esittänyt ”viikosta toiseen” eduskunnassa toisenlaisia näkemyksiä tuloeroista. Arhimäki huomauttaa, että Aalto oli tykännyt Vartian twiitistä, jonka pääpointtina oli tuloeromuutosten marginaalisuus.

– Oletko siis Touko tänään tätä mieltä?

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt