X
SULJE MAINOS
Mari Holopainen. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Vihreiden kansanedustaja: PS:n tiedevastaisuus saa hälytyskellot soimaan

Mari Holopainen kehottaa muita puolueita puolustamaan tutkimuksen vapautta.

Vihreiden kansanedustaja Mari Holopaisen mielestä hänen perussuomalaiset kollegansa ovat hyökänneet tiedettä ja tutkimusta vastaan.

– Olen surullinen ja huolestunut siitä, miten perussuomalaiset kansanedustajat yrittävät määrittää kurssien sisältöjä hyökkäämällä tutkijoita kohtaan, Holopainen sanoo tiedotteessaan.

Holopainen viittaa kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) Facebook-päivitykseen. Siinä Mäenpää kritisoi nuorisotutkija Tomi Kiilakosken Iltalehdelle antamaa arviota, että poliisin huoli nuorten katujengeistä saattaa kertoa Suomen koronatoimien epäonnistumisesta.

– Pikaisen googletuksen tuloksena en enää ihmettele tällaista arviota. Koko Nuorisotutkimusseura pitäisi näillä näytöillä lopettaa, Mäenpää vaati ja jakoi samassa päivityksessä tutkijan kuvan sekä seuran rahoituksesta kertovan kuvakaappauksen.

Vihreiden Holopainen muistuttaa, että yliopistolain 3 §:n mukaan yliopistoilla on itsehallinto, jolla turvataan tieteen, taiteen ja ylimmän opetuksen vapaus. Hänen mukaansa tutkimuksia ei pidä lakkauttaa sen perusteella, jos ne eivät miellytä kansanedustajan maailmankuvaa.

– Poliitikot eivät päätä tutkimuksen sisällöistä, Holopainen jyrähtää Mäenpäälle.

Holopaisen mielestä tiedevastaisuus saa hälytyskellot soimaan.

– Valtaa saadessaan laitaoikeistopuolueet Euroopassa ovat pyrkineet saamaan tutkimuksen poliittiseen kontrolliin ja ryhtyneet hallitsemaan tieteentekoa autoritäärisin ottein.

Suomeen tarvitaan Holopaisen mielestä laaja rintama puolueita puolustamaan tutkimuksen ja opetuksen vapautta.

– Tutkimuksen avulla tiedämme historiasta ja ilmastonmuutoksesta, ja olemme kehittäneet rokotteet. Koulutuksen avulla opimme lukemaan. Osaavat ihmisiä perustavat uusia yrityksiä kuten startupkentän nousu näyttää. Perusrahoituksen kasvua ja huomattava määrä uusia aloituspaikkoja tarvitaan, jotta Suomen tavoittelemat koulutusasteen ja inhimillisen pääoman nostaminen onnistuisivat, hän sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt