X
SULJE MAINOS
Vihreiden kansanedustaja Noora Koponen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Vihreiden kansanedustaja: Al-Holin lapset etsivät lämmintä nukkumapaikkaa

Ben Zyskowiczin mielestä Pekka Haavisto ei katunut eikä lopettanut ’vaihtoehtoista totuutta’.

Eduskunta kävi perjantai-iltana keskustelua perustuslain mukaisesta muistutuksesta, joka koski ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) virkatoimen lainmukaisuuden tutkimisesta al-Holin leirin tapauksessa.

Vihreiden kansanedustaja Noora Koponen käytti tunteikkaimman puheenvuoron.

– Meitä vihreitä on täällä toistuvasti moitittu siitä, että nostamme keskusteluun Syyrian al-Holin leirin lapset, ikään kuin he eivät kuuluisi tähän keskusteluun, jota käymme täällä tänään, Noora Koponen sanoi.

– Tässä asiassa ei siitä ole kyse!, kokoomuksen Ben Zyskowicz huusi väliin.

– Samalla on kuitenkin todettava perustuslakivaliokunnan kuulemien lukuisten asiantuntijoiden katsoneen, että kytkentä ministerin lasten oikeuksia koskevien velvoitteiden ja näiden arvioinnin kohteena olevien toimien välillä on olennainen nimenomaan oikeudellisen arvion kannalta, Noora Koponen jatkoi.

Hänen mukaansa ”vaikka perustuslakivaliokunta ei ole nimenomaisesti käsitellytkään al-Holin leirin lasten tilannetta, se ei tarkoita sitä, etteikö se olisi merkityksellinen osa tässä prosessissa ja aihe tässä salissa”.

– Näiden faktojen jälkeen ja niiden keskellä on sanottava seuraava. Olen elänyt hetket, joissa olen hiljaa mielessäni toivonut: kunpa lasta ei pelottaisi niin paljon. Olen nähnyt tilanteet, joissa lapsi on tuntenut olevansa yksin täysin vieraassa maailmassa, vihreiden Noora Koponen sanoi.

– Olen rakentanut elämää toivoen, että maailmasta olisi mahdollista tehdä heille kaikille turvallinen: sellainen, jossa jokainen pieni käsi, johon on syntynyt mustelmia, otettaisiin turvaan.

Hänen mukaansa ”olosuhteet al-Holin leirillä eivät ole eivätkä ole olleet sellaiset, joissa lasten perusoikeudet toteutuvat”.

– Leirillä lapset näkevät nälkää ja palelevat, etsivät turvallista ja lämmintä nukkumapaikkaa, jossa joku peittelisi heidät. Leirillä he näkevät ja ehkä jopa kokevat kuolemaa, jolle kukaan ei mahda yhtään mitään. Siellä lapsia pelottaa, kansanedustaja Koponen jatkoi salipuheenvuoroaan.

– Minä en ole perustuslakiasiantuntija enkä juristi mutta tiedän, miltä tuntuu, kun oman lapsen puolesta pelottaa. Siinä murtuu vahvinkin sydän. Siksi ajattelen, että maailma ei tarvitse ketään muita ihmisiä yhtä paljon kuin heitä, jotka puolustavat lapsia.

”Miksi te spinnaatte?”

Kokoomuksen Ben Zyskowicz sanoi vihreiden useiden kansanedustajien jatkaneen täysistuntosalissa valko- tai viherpesua Pekka Haavistosta.

Zyskowiczin mukaan asiassa ei ole ollut kyse siitä – toisin kuin vihreät antavat ymmärtää – saiko ministeri Haavisto ryhtyä toimeen al-Holin lapsien kotiuttamiseksi.

Kyse on Zyskowiczin mukaan sen sijaan ollut jonkin motiivin, ehkä koston, sanelemasta Haaviston pyrkimyksestä siirtää ministeriön virkamies sen jälkeenkin, kun häneltä oli otettu al-Hol -asiat pois.

Edustaja valitteli, että vihreät spinnaavat asiaa ”ihan toiseksi”.

– Jos ministeri Haavisto olisi tunnustanut perustuslakivaliokunnan mietinnön oikeutuksen, legitimiteetin, pahoitellut tai pyytänyt anteeksi lain vastaista toimintaansa tai katunut sitä, olisi lopettanut vaihtoehtoisen totuuden levittämisen siitä että tässä olisi ollut kyse lasten pelastamisesta, ja olisi sitoutunut jatkossa kunnioittamaan laillisuusperiaatetta ja hyvää hallintotapaa, niin olisin voinut omassa eduskuntaryhmässämme tuoda esiin ettemme olisi äänestämässä epäluottamusta, Ben Zyskowicz sanoi.

– Mutta mitään tällaista ministeri Haavisto ei mietinnön jälkeen ole tehnyt!

LUE MYÖS:
”Myönnättekö toimineenne lain vastaisesti?” Näin Pekka Haavisto vastasi

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt