Polttomoottorien esitetty kieltäminen saa kansanedustajilta tyrmäyksen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Emma Kari IS:ssa: Polttomoottoriautot kiellettävä 2020-luvulla

Täyskielto saa tyrmäyksen kansanedustajien enemmistöltä.

Enemmistö kansanedustajista tyrmää ajatuksen polttomoottorien täyskiellosta tuoreessa Ilta-Sanomien kyselyssä. Kansanedustajilta kysyttiin, kannattavatko he Liikenne- ja viestintäministeriön asiantuntijatyöryhmän esitystä uusien bensa- ja dieselautojen myynnin kieltämistä viimeistään vuoteen 2035 mennessä. Kysymykseen vastanneista kansanedustajista 52, kun esitystä kannatti 19 kansanedustajaa.

Kovin kannatus esitykselle löytyi vihreistä, jonka eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja Emma Kari lopettaisi uusien polttomoottoriautojen myynnin ja kieltäisi maahantuonnin jo 2020-luvun loppuun mennessä. Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto ei puolestaan usko, että eurooppalaiset autonvalmistajat tarjoaisivat markkinoille uusia bensiini- ja dieselautoja vuoden 2035 jälkeen.

Ehdotusta vastustaneista esimerkiksi kansanedustaja Tom Packalén (ps.) luonnehti ajatusta typeräksi, kun taas Antti Rantakangas (kesk.) ja Joona Räsänen (sd.) pitivät tavoitetta epärealistisena. Myöskään vasemmistoliiton Markus Mustajärvi ei usko tavoitteen toteutuvan, vaikka hän pitääkin tarvetta kehittää vaihtoehtoisia ratkaisuja kiistattomana. Osa ei haluaisi toisaalta lukita aikataulua tai kaipaisi pidempää siirtymäaikaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan kokoomus ei kannata täyskieltoa, mutta haluaa tehdä yhä useammalle mahdolliseksi vähäpäästöisemmän auton hankkimisen.

– Kokoomuksen tavoite on laskea autoveroa niin, että se kannustaa vähäpäästöisemmän ajoneuvon ostamiseen, hän sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt