X
SULJE MAINOS
Puheenjohtaja Maria Ohisalo vihreiden puoluekokouksessa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Vihreiden argumentteja: Kannabis tuo turisteja, tekee rauhalliseksi ja nälkäiseksi

Esitystä kannabiksen laillistamisesta perustellaan useilla talousväitteillä.

Vihreiden puoluekokouksen hyväksymä aloite kannabiksen laillistamisesta on herättänyt runsaasti keskustelua puolesta ja vastaan.

Verkkouutiset tutustui pitkän aloitteen perusteluihin. Niissä pyritään muun muassa perustelemaan, miksi nykyinen ”kieltolaki” on epäonnistunut ja kuuluu menneisyyteen. Kannabiksen laillistamisen ja sääntelyn taas todetaan edustavan tulevaisuuden uutta normaalia.

Perusteluissa kerrotaan kannabiksen kieltolain aiheuttavan esimerkiksi oikeudenmukaisuus- ja ihmisoikeusongelmia ja hukkaavan poliisin resursseja.

Aloitteessa uhrataan runsaasti tilaa myös erilaisille talousperusteluille. Kannabiksen laillistamista väläytetään apuna niin Suomen työllisyystavoitteisiin kuin talouden elvyttämiseenkin.

Kannabiksen tuotannon ja myynnin tuominen säänneltyjen markkinoiden piiriin loisi paljon hyväpalkkaisia työpaikkoja ympäri Suomea. Suomen kokoisessa Coloradossa lailliset kannabismarkkinat työllistävät yli 40 000 ihmistä. Vertailuksi [pääministeri Sanna] Marinin hallituksen tavoite on luoda 60 000 uutta työpaikkaa. Kannabiksen sääntely tukee hallitusohjelman työllisyystavoitetta, vähentää valtion menoja työttömyys- ja toimeentulotuen suhteen ja lisää valtion verokertymää myös tuloverojen kohdalla. Se on erittäin hyvä tapa elvyttää taloutta koronapandemian jälkeisessä ajassa, aloitteessa perustellaan.

Myös ravintola-alalle olisi aloitteen mukaan luvassa piristystä.

Ympäri Suomea, mutta etenkin Helsingissä ja muissa suurissa kaupungeissa sekä rajaseuduilla kasvava turismi voi lisätä esimerkiksi paikallisten ravintola-, hotelli- ja kulttuurialan yrittäjien tuloja. On hyvä muistuttaa, että kannabista käyttävät turistit eivät ole yhtä suuri riesa kuin esimerkiksi alkoholia liiaksi nauttivat.

Sen sijaan, että kannabis tekisi alkoholin tavoin ihmisistä väkivaltaisia ja julkisilla paikoilla huonosti käyttäytyviä, tulee heistä aloitetekstin mukaan kannabiksella ”ennemmin rauhallisia ja nälkäisiä”.

Puoluekokouksen nyt hyväksymässä aloitteessa esitettiin kannabiksen käytön, hallussapidon, valmistuksen ja myynnin laillistamista. Valmistusta säänneltäisiin ja kannabista verotettaisiin. Vihreät poistaisi myös kannabiksen käytöstä tulleet rikosrekisterimerkinnät.

Aloitteen ovat allekirjoittaneet muun muassa vihreiden tuoreet varapuheenjohtajat, kansanedustajat Iiris Suomela ja Atte Harjanne.

Aloite hyväksyttiin niukasti vain kahden äänen erolla. Vihreiden puoluehallitus oli eri mieltä aloitteen kanssa. Puoluehallitus noudatteli sen viime vuoden kantaa, jonka mukaan kannabiksen viihdekäytön laillistamisen vaikutuksista ei vielä ole tarpeeksi tietoa ja laillistamisen tulisi edetä askel askeleelta dekriminalisoinnin ja lääkekäytön kautta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt