X
SULJE MAINOS
Keskusta ja vihreät kiistelevät maatalouden päästöistä. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Vihreät ryöpyttävät keskustan ministeriä: Yhtä näköalattomuutta

Ville Niinistö kannustaa viljelijöitä nousemaan kapinaan keskustaa vastaan.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei maatalouden omille numeerisille päästövähennystavoitteille ole tarvetta hallituksen yleisten tavoitteiden lisäksi.

Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö antaa Twitterissä kipakkaa palautetta Lepälle.

– Ministeri Lepän HS-haastattelu on yhtä näköalattomuutta, Niinistö toteaa.

Leppä sanoi haastattelussa, että Suomen maatalouden kasvihuonepäästöille ei pidä asettaa erillistä vähennystavoitetta. Hänen mukaansa toimia pitäisi tehdä ruoan ehdoilla.

– Pidän aika ongelmallisena sitä, että vähän kaikilta tuppaa unohtumaan, että maatalouden keskeisin tehtävä on tuottaa ruokaa. Tämän pitää olla keskiössä. Se ei tietenkään tarkoita, että tämän varjolla voidaan olla tekemättä mitään, ei tietenkään, Leppä totesi.

Niinistö on eri linjoilla Lepän kanssa maatalouden päästövähennystavoitteista. Useat vihreät komppaavat Niinistöä.

– Suurin häviäjä tehokkaiden ilmastotoimien ja tavoitteiden vastustamisessa maataloudessa on maatalous. Ravinnekierto ja hiiliviljely ovat menestyvän maatalouden tulevaisuus. Rakenteiden vauhditettava, ei estettävä murrosta, Niinistö sanoo twiitissään.

– Jos Keskusta ei tätä ymmärrä, kannattaa alan ihmisten ja MTK:n pikkuhiljaa nousta kapinaan sitä vastaan. Ei voi olla, että tukijärjestelmä kannustaa tehottomuuteen tai jopa ongelmien kasvattamiseen, kun ala hyvin tietää asiakkaiden odottavan ruuan pienempää hiilijalanjälkeä.

Niinistö hämmästelee vihreiden hallituskumppanipuolueen asenteita.

– Hyvää haastattelussa oli se, että ministeri Leppä toisti useaan otteeseen, että viljelijät eivät suinkaan vastusta ilmastotoimia. Tämä on totta. Niitä vastustaa ministeri Leppä ja Keskusta, hän toteaa.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt