Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Vihreät: Parasta eriarvoisuuden ehkäisyä on panostaa koulutukseen

Eriarvoisuus näkyy siinä, että kouluttamattomuus periytyy, asuinalueet eriytyvät ja nuorten pahoinvointi kasautuu.

– Nämä ovat konkreettisia asioita, joista pitää olla huolissaan, sanoi kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto vihreiden ryhmäpuheessa eriarvoistumisesta eduskunnan välikysymyskeskustelussa.

Hänen mukaansa hallituksen politiikasta ei vain puutu toimia eriarvoisuuden vähentämiseksi, vaan hallitus tekee päinvastoin kuin pitäisi: leikkaa varhaiskasvatuksesta, peruskouluilta, nuorisotakuusta, lukioista ja ammattikouluilta ja tekee opiskelusta lainapainotteista.

– Hallitus nakertaa Suomen suurinta vahvuutta. Sitä, että jokaisella on samat mahdollisuudet edetä elämässään lompakon paksuudesta riippumatta. Köyhyyden lisääntyminen ja koulutuksen tasa-arvon murentaminen ovat huono perintö seuraavalle sadalle vuodelle, sanoi Alanko-Kahiluoto.

Hän totesi, että edellisellä hallituskaudella hallitusohjelman painopisteenä oli köyhyyden, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen vähentäminen. Perusturvaa ja asumistukea nostettiin, pienituloisten verotusta kevennettiin ja samalla kiristettiin suurituloisten verotusta. Tämä kavensi tuloeroja.

Alanko-Kahiluodon mukaan vihreät vaatii, että kaikille lapsille on tarjottava laadukasta varhaiskasvatusta ja peruskoululle riittävät resurssit. Alueellisia eroja on tasattava kohdennetulla tuella.

Sosiaaliturvaa pitää puolestaan vihreiden mukaan kehittää niin, että se huomioi paremmin pirstaleisen työelämän ja mahdollistaa osatyökykyisten työllistymisen.

– Tarvitsemme perustulon, jolla poistamme kannustinloukut työn ja sosiaaliturvan väliltä. Kaupunkiköyhyyttä pitää vähentää rakentamalla kohtuuhintaisia asuntoja. Hallituksen on myös peruttava epäoikeudenmukaiset leikkauksensa ja laadittava toimenpideohjelma köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseksi, vaati Alanko-Kahiluoto.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt