Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo (vas.) ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Heikki A. Ollila: Vihreät ja PS yhteistyössä

Yllä on yritykseni tehdä klikkiotsikko, anteeksi.

Kaikki puolueethan tekevät perussuomalaisten kanssa yhteistyötä.

Perussuomalaiset (ps.) ovat oppositiossa, eli vastustamassa hallituksen esityksiä, tai ainakin osaa niistä. Se on opposition tehtävä, vastustamisen ohella pitäisi toki myös tarjota vaihtoehtoja.

Perussuomalaisten kanssa ei kukaan halunnut hallitukseen näiden viime puoluekokouksen jälkeen. Heidät koettiin ihmisoikeuksista piittaamattomiksi, rasistisiksikin, ja toden totta, nimenomaan siitä joukosta joka esimerkiksi eduskuntaryhmään perussuomalaisiin jäi, kovin moni on antanut arvioon aihetta.

Viime eduskuntavaalien jälkeenkin perussuomalaisia on aika ajoin noussut kielteisiin otsikoihin eri syistä. Kasvaneista kannatusluvuista huolimatta hallitusyhteistyön ajatus ei ole muiden puolueiden optimivaihtoehto, jos mahdollisuus ollenkaan.

Ps:n kannatusluvut ovat nyt 22-23 prosenttia, se on kirkkaasti korkein lukema puolueilla. Onko siis yli viidesosa suomalaisista rasisteja ja ilmastonmuutoksen kieltäjiä? Tuskin.

*   *   *

Suomen kunnissa ei ole parlamentarismia, eli kunnanhallitus ja muut hallintokunnat valitaan suhteellisuusperiaatteella. Vihreät ja perussuomalaiset, kokoomus ja vasemmistoliitto istuvat samojen pöytien ääressä, siellä, missä kansan vaaleissa antamia valtakirjoja on tarpeeksi. Oletan, että monessa kunnassa asioista päätetään ilman pysyviä blokkeja, usein yksimielisyyttä hakien ja ellei sitä löydy, niin vaihtelevin enemmistöin.

Kunnanhallituksissa voi joskus olla niinkin, että vihreät ja perussuomalaiset löytävät toisensa yhteisen linjan merkeissä. Eräässä Tampereen naapurikunnassa luotettavien lähteitteni mukaan näin käy hämmentävän usein, ehkä muuallakin.

Ettei synny väärää kuvaa, kyllä perussuomalaisten kuntapäättäjistäkin irtoaa toinen toistaan pöyristyttävämpiä uutisia, paljon enemmän kuin mistään muusta ryhmästä. Perussuomalaisten nuorista monet liputtavat äärinationalistisin tunnuksin.

Politiikassa tunnetaan käsite isänmurha. Uuden johtajan pitää ottaa ohjat ja olla kuuntelematta – ainakaan julkisesti – edeltäjänsä ohjeita. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tietää, että jos aikoo oikeasti vaikuttaa isänmaan asioihin, on päästävä yhteistyöhön muiden ryhmien kanssa. Muut ryhmät eivät taas ota riskiä siitä, että joutuvat selittelemään hallituskumppaninsa lipun vierellä heiluteltavia natsi- ynnä muita äärioikeistolaisia tunnuksia ja umpirasistisia möläytyksiä. Hallitus ei tämän uhan alla synny, vaikka suurimman puolueen puheenjohtajana Halla-aho pääsisikin sitä yrittämään.

Isän pitää ajaa kurittomat lapset matkoihinsa, pois kotoa.

Heikki A. Ollila

Heikki A. Ollila

Heikki A. Ollila on kunnallisneuvos ja entinen kokoomuksen kansanedustaja.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt