Verkkouutiset

Vihreät ja PS vaa’ankielinä – perustuslain kiireellisyydestä päätökset

Tiedustelulakien seurantaryhmän puheenjohtaja ei halua arvioida, saadaanko muutoksen kiireellisyyden taakse riittävä enemmistö.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskuntaryhmät päättävät tänään torstaina iltapäivällä kokouksissaan suhtautumisestaan perustuslain muutoksen kiireellisyyteen.

Tiedustelulakien parlamentaarisen seurantaryhmän puheenjohtaja Tapani Tölli (kesk.) ei halua arvioida, saadaanko kiireellisyyden taakse riittävä enemmistö.

– Ryhmät eivät ole vielä keskustelleet. En lähde ennakoimaan kunkin ryhmän tilannetta, Tölli sanoi Verkkouutisille keskiviikkona.

Perustuslakivaliokunnan mietintö perustuslain muutoksesta valmistui vasta viime viikon perjantaina, eivätkä kaikki eduskuntaryhmät ole ehtineet kokoontua sen jälkeen.

Luottamuksellisen viestin salaisuuden suojaa koskeva perustuslain muutos oli jo eilen eduskunnan ensimmäisessä käsittelyssä.

– Toisessa käsittelyssä ensi tiistaina on mahdollisuus tehdä esitys kiireellisyydestä, ja se keskiviikkona ratkaistaan (äänestyksessä), Tölli kertoo.

SDP loisti poissaolollaan

Perustuslain muutoksen julistaminen kiireelliseksi edellyttää viiden kuudesosan enemmistöä läsnäolevista kansanedustajista. Sen jälkeen perustuslain muutoksen hyväksyminen edellyttää vielä kahden kolmasosan enemmistöä.

Erityisen mielenkiinnon kohteena ovat vihreät ja perussuomalaiset, jotka ovat ratkaisijan asemassa. Kummastakaan ryhmästä ei ole suostuttu kertomaan, ovatko ne kallistumassa kiireellisen menettelyn kannalle vai sitä vastaan.

Lakimuutoksen ensimmäisessä käsittelyssä eilen vasemmistoliitto, vihreät ja PS halusivat tehdä eron perustuslain muutoksen kiirehtimisen ja tiedustelulakien välille.

Ainoastaan vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi, että ehdot perustuslain kiireelliselle menettelylle eivät täyty. Vihreiden ja perussuomalaisten edustajat ymmärsivät sekä perusteluja kiireellisyyden puolesta että sitä vastaan.

SDP:n edustajat loistivat poissaolollaan keskustelusta. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä ei ilmaissut tukeaan kiireelliselle menettelyllä, mutta ei myöskään vastustanut sitä. Verkkouutisten tietojen mukaan SDP:n tuki kiireelliselle menettelylle on haettu jo viime keväänä, kun sopu suojelupoliisin parlamentaarisesta valvonnasta löydettiin.

Näin ollen perustuslain kiireellinen muutos on kiinni enää siitä, saadaanko sille vihreiden tai perussuomalaisten tuki. Jos molemmat ryhmistä ovat vasemmistoliiton lisäksi kiireelliseksi julistamista vastaan, viiden kuudesosan enemmistöä ei eduskunnasta löydy. Jos taas jompikumpi ryhmistä on kiireelliseksi julistamisen kannalla, se riittää viiden kuudesosan enemmistöön.

Eduskunnan työjärjestys osa tiedustelulakipakettia

Luottamuksellisen viestin salaisuuden suojan rajoittamisen perusteena on tiedon hankkiminen sotilaallisesta toiminnasta tai muusta toiminnasta, joka uhkaa vakavasti kansallista turvallisuutta.

Perustuslain muutos kiireellisenä mahdollistaisi siviili‑ ja sotilastiedustelulainsäädännön säätämisen tavallisina lakeina vielä tällä vaalikaudella.

Nämä niin sanotut substanssilait ovat jo eduskunnassa valiokuntien käsiteltävänä, mutta perustuslakivaliokunta ei ole voinut aloittaa niiden käsitelyä, koska lakeja pitää peilata perustuslakiin.

– Asiantuntijakuulemista ei ole voinut vielä aloittaa, koska ei ole muutettua perustuslakia, perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtajana toimiva Tölli selvittää.

Perustuslakivaliokunta antaa lausunnot sotilas- ja siviilitiedustelulaeista. Lisäksi valiokunta laatii mietinnön eduskunnan työjärjestyksestä, joka koskee tiedusteluvalvontavaliokuntaa. Työjärjestyksestä on tehty jo puhemiesneuvoston esitys.

– Se tulee samaan aikaan käsittelyyn kuin substanssilait. Se on yksi osa sitä pakettia, Tölli sanoo.

Tapani Tölli. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
Lue myös:

Vasemmistoliitto kaipasi näyttöä uhasta – ”Turun terroriteko, Airisto”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)