Vihreät haluaa tiivistää Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä merkittävästi

Vihreät kannattaa linjapaperissaan Euroopan unionin turvallisuus- ja puolustusyhteistyön syventämistä sekä Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön merkittävää tiivistämistä.

Vihreät on julkaissut ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjapaperinsa, jossa puolue kannattaa Euroopan unionin turvallisuus- ja puolustusyhteistyön syventämistä sekä Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön merkittävää tiivistämistä. Britannian EU-eron myötä Vihreät pitävät entistä tärkeämpänä jäsenmaiden sitoutumista unionin vahvistamiseen ja sen puolustusyhteistyön tiivistämiseen.

‒ Euroopan unionin tulee saavuttaa nykyistä itsenäisempi asema osana kansainvälistä yhteisöä. On jäsenmaiden etu, että vastuu yhteisestä turvallisuudesta toteutetaan Euroopan unionin kautta, toteaa, kansanedustaja Ozan Yanar sanoo.

Vihreät katsovat, että Suomen ja Ruotsin syvempi yhteistyö lisää koko Itämeren vakautta.

Lainsäädännöllisiä esteitä yhteistyön syventämiseen on puolueen mielestä aktiivisesti purettava.

Ruotsi ja Suomi voisivat hyötyä etenkin syvemmästä yhteisestä ilma- ja merivalvonnasta sekä koulutuksesta esimerkiksi sukellusveneiden ja muun tekniikan yhteiskäytössä, rauhanturvaamisessa ja kriisinhallinnassa, turvallisuus- ja puolustuspoliittisen työryhmän puheenjohtaja Alviina Alametsä toteaa.

Vihreät vaatii Suomelta aktiivista vaikuttamista kansainvälisillä areenoilla hallintamekanismien ja sopimusten saamiseksi asevalvontaan, aseriisuntaan ja asevarustelukierteen rajoittamiseksi.

‒ Euroopan asevalvonnan keskeiset sopimukset tulee päivittää, ja niiden toteutumista tulee arvioida aktiivisesti. Suomen on edistettävä myös ydinsulkusopimuksen noudattamista ja kansainvälisen asekauppasopimuksen toimeenpanoa, Alametsä sanoo.

Vihreiden puoluevaltuuskunta hyväksyi ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjapaperin ”Tehokasta turvallisuuspolitiikkaa” kokouksessaan Vantaalla sunnuntaina.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt