Vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon pitäisi viedä puolueensa vasemmistohallitukseen, jos asiaa kysyy kannattajilta. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Vihreät haikailevat vahvasti vasemmalle

Hallituspohjakysely osoittaa, kuinka vihreiden kannattajat ovat vahvasti punavihreän koalition kannalla.

Vihreät vasemmalla vai oikealla? Kysymys esitetään silloin tällöin ja vastaukseksi saadaan, että jako on vanhanaikainen.

Hieman toisenlaisen vastauksen saa Verkkouutisten, Maaseudun Tulevaisuuden ja Hufvudstadsbladetin TNS Kantarilla teettämistä tutkimuksesta, joka mittasi suosituinta hallituspohjaa. Samassa tutkimuksessa on eritelty, millaista suosiota eri hallitusvaihtoehdot nauttivat puolueiden kannattajien silmissä.

Vihreiden selvä suosikki on punavihreä koalitio: peräti joka toinen vihreä olisi kallellaan vasemmistovetoiseen hallitukseen. Vihreiden toiseksi suosituin pohja on sinipunahallitus, jota mieluisimpana pitää enää 14 prosenttia vihreistä. Porvaripainotteista sinivihreää hallitusta pitää mieluisampana vain kuusi prosenttia vihreistä ja vain seitsemän prosenttia olisi sitä valmis sietämään.

Punavihreä hallitus on selvästi suosituin myös SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajien keskuudessa, mutta myös RKP:n kannattajat pitävät tätä pohjaa mieluisimpana. Tulosta selittää se, että punavihreä hallituspohja oli kyselyssä täydennetty RKP:llä, jotta koalitiolla olisi edes teoreettiset mahdollisuudet enemmistöön eduskunnassa. Kuitenkin RKP oli mukana myös porvarillisissa hallitusvaihtoehdoissa, mutta ne eivät yltäneet suosiossa punavihreän tasolle. Porvarivaihtoehtoja RKP:läiset toki sietävät kohtuullisesti.

Jos vihreät heilastelevat mieluusti vasemmiston kanssa, keskustan kannattajat eivät löydä oikein millään suosikkia. Keskustalaisten suosikkeja ovat noin viidenneksen kannatuksella kolmen suuren pohja ja porvarihallitus. Punamullan kannatus jää 16:een prosenttiin.

Kokoomuksen kannattajien suosikki on kohtuullisen selvästi porvarihallitus (kokoomus, keskusta, RKP ja KD). Kolmannes kokoomuslaisista piti sitä ensisijaisena vaihtoehtona. Toiseksi mieluisin kokoomuslaisille oli kolmen suuren pohja ja kolmanneksi sinipuna. Sinivihreää  hallitusta aika moni kokoomuslainen oli valmis sietämään.

SDP:n kannattajien kakkosssuosikki oli sinipuna. Huomionarvoista on, että punamulta jäi SDP:n kannattajien silmissä sinipunan taakse.

Perussuomalaisten epäsuosiota muiden puolueiden keskuudessa kuvaa se, että ns. oikeistohallituksen, jossa mukana olisivat PS, keskusta, kokoomus ja siniset, suosio ei ole kovin vahvaa edes tämän teoreettisen koalition omissa puolueissa. Voi olla, että Suomesta ei löydy poliittista puoluetta, joka suostuu PS:n kanssa hallitukseen.

Tutkimuksessa haastateltiin 1001 suomalaista kesäkuun viimeisellä viikolla. Tulosten virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt