X
SULJE MAINOS
Tiedustelulakeja ei mepin mukaan säädetä viattomien ihmisten kyttäämiseksi. (Lehtikuva/Emmi Korhonen)

”Vihervasemmisto leimaa vahvemman tiedustelulain kannattajat totalitaristisiksi kätyreiksi”

Mepin mukaan yksityisyydensuojaa nostetaan pyhimyksen asemaan, vaikkei se olisi edes uhattuna.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa kirjoittaa tiedustelulakihankkeesta ja terroriteoista Maaseudun Tulevaisuudessa otsikolla Tieto lisää turvaa. Hänen mukaansa siviilitiedustelussa tärkeintä on tunnistaa henkeä uhkaava toiminta.

Sarvamaan mukaan Turun kaltaisten järkyttävien tragedioiden syihin on puututtava niiden alkulähteillä ja seurauksia on ehkäistävä uhkaavan toiminnan joka vaiheessa, jotta niitä voidaan estää.

– Suomessa on vaarallisia yksilöitä jo omasta takaa ja lisäpainetta puskee yhä enemmän rajojemme ulkopuolelta. Suomeen saapuva siirtolainen ei tietenkään lähtökohtaisesti ole sen vaarallisempi kuin kantasuomalainenkaan, mutta radikalisoitumisen riskit on pystyttävä tunnistamaan ja aktiiviseuranta tarvittaessa kohdistamaan huolestuttaviin yksilöihin, Petri Sarvamaa toteaa.

Hänen mukaansa nykyiset valvontapuitteet eivät ole riittävät: poliisi ei voi havaita jokaista uhkaa eikä käsitellä kaikkia vinkkejä, eikä tieto kulje riittävän luotettavasti rajojen yli, ei aina edes kansalliselta viranomaiselta toiselle.

– Päätelmän luulisi olevan yksinkertainen: turvallisuusviranomainen tarvitsee lisää resursseja ja vahvempia tiedusteluvaltuuksia.

Näin helposti se ei Petri Sarvamaan mukaan kuitenkaan käy, sillä uutta tiedustelulakia koskevissa keskusteluissa näkemykset ovat vahvasti jakautuneet.

– Politiikassa joutuu valitettavan usein puolustamaan näkemyksiään viranomaisten toimivaltuuksien lisäämisestä. Vihervasemmisto leimaa vahvemman tiedustelulain kannattajat totalitaristisiksi valtiovallan kätyreiksi, eikä järkevästi argumentoivalle keskustelulle jää tilaa. Yksityisyydensuoja nostetaan pyhimyksen asemaan, vaikkei se olisi edes uhattuna, hän kirjoittaa.

– Tiedustelulain säätämistä pitääkin toki käsitellä kriittisesti ja huolellisesti, mutta sivistysvaltiossa realiteetit on pystyttävä tunnustamaan niin viranomaisvaltuuksien kuin yksityisyydensuojan osalta. Riskejä ei pidä piilotella, eikä niitä pidä mielivaltaisesti keksiä.

– Turvallisuusviranomaisten ensisijainen tehtävä on suojata, ei sortaa kansalaisia. Vihervasemmisto saattaa pelotella ääriharhoillaan, mutta tiedustelulakeja ei viattomien ihmisten kyttäämiseksi säädetä, Sarvamaa katsoo.

Hän kysyy ”miten suuri tragedia tarvitaan, että kaikki ymmärtäisivät tämän ja tunnustaisivat tarpeen ennaltaehkäistä hirmutekoja entistä tehokkaammin”.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt