Lapsia matkalla kouluun savun keskellä Palembangissa Indonesiassa. LEHTIKUVA/AFP

Vietnamissa kehotetaan ihmisiä pysymään sisällä

Pienhiukkasten aiheuttama saastuminen Vietnamissa on viime viikkoina noussut hälyttävälle tasolle.

Pienhiukkasarvojen takia maan hallitus kehottaa kansalaisia pysymään sisällä suurissa kaupungeissa ja rajoittamaan ulkona oleskelua.

Ulos meneviä ihmisiä kehotetaan käyttämään paitsi hengitysmaskeja myös silmät suojaavia laseja.

Pääkaupunki Hanoissa ilman laatua mittaavat AQI-arvot ovat nousseet jopa lähelle lukemaa 300 ja joinakin päivinä Hanoi on ollut ilmanlaadultaan maailman saastunein kaupunki. Myös Ho Chi Minhissä lukema on noussut lähelle arvoa 200.

Suomessa vastaavat arvot vaihtelevat yleensä muutaman yksikön ja 40 välillä.

Ho Chi Minhin korkein Landmark 81 -rakennus on ollut tunnettu kirkkaista näköaloistaan, mutta viime viikkoina se on ollut kuin usvapeiton käärimä.

Vietnamin hallitus on suunnitellut vähentävänsä erityisesti teräs-, sementti-, sähkö- ja kemian alan päästöjä vuodesta 2020 viidessä vuodessa 20 prosentilla.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana hiilen kulutus on kuitenkin kolminkertaistunut, öljyn käyttö kasvanut 70 prosenttia ja liikenteen määrä ja tyhjäkäynnit lisääntyneet nopeasti. Aurinkopaneelien markkinaosuus kasvaa niin hitaasti, ettei saasteongelmiin ole nopeaa ratkaisua näkyvissä. Lyhyen ajanjakson helpottavana tekona voidaan käyttää Kiinan Pekingin tapaan tehtaiden sulkemista.

Hanoissa keskustellaan myös moottoripyörien käytön kieltämisestä. Niiden valtavan määrän vuoksi ratkaisu olisi poliittisesti erittäin epäsuosittu kommunistien johtamassa autoritaarisessa yksipuoluemaassa.

Ympäristöongelmat ovat johtaneet jo aiemmin poliittista valtaa haastaviin protesteihin ja mielenosoituksiin. Kun ilmanlaadun arvoja mittaava itsenäinen AirVisual online -palvelu ilmoitti lokakuun alussa Hanoin olevan maailman suurimpien kaupunkien ilmanlaatulistalla huonojen arvojen kärkikaupunki, kohdistui siihen koordinoitu hyökkäys ja sivustolle lähetettiin myös uhkaavia viestejä.

Vietnamin hallitus syytti ilmanlaadun nopeasta heikkenemisestä niukkoja sateita ja uusia viljelyalueita riisille paloilla hankkivia viljelijöitä.

Samalla pääministeri Nguyen Xuan Phuc kuitenkin kehotti Hanoin ja Ho Chi Minhin viranomaisia ryhtymään tiukempiin toimiin ilmanlaadun parantamiseksi.

Ensi vuodeksi Vietnamin hallitus on suunnitellut neljän maakunnan pilottikokeilua. Siinä tehtaille määrättäisiin vuoden ajaksi tuntuva hiilivero, jonka vaikutuksia hallituksen on tarkoitus arvioida vuonna 2021.

Isoissa kaupungeissa ilmanlaadun ongelmat aiheuttavat vietnamilaisille ja ulkomaalaisille yrityksille ja niiden työntekijöille niin monia käytännön ongelmia, että monet yrityksistä suunnittelevat muuttavansa Da Nangin ja Nha Trangin puhtaamman ilman kaupunkeihin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt